Убедена сум дека се работи за биолошко оружје: Д-р Грујичиќ за ковид-19 и нејзината борба против болеста

Секогаш може подобро, но здравствениот систем е задржан. На моите колеги и медицински сестри треба да им се оддаде должно признание за сè што сториле.
Ова го зборува проф. Д-р Даница Грујичиќ, директор на Институтот за онкологија во соседна Србија, во интервју за порталот Блиц.

*Како ја гледате оваа борба, што се смени во споредба со март?

- Од појавата на инфекцијата Ковид-19, знаењето за овој биолошки агенс се промени. Јас лично сум длабоко убедена дека станува збор за лабораториски вирус и некаков вид биолошко оружје. Кој болен ум го направи и со каква цел, не можам да одговорам на тоа прашање, особено не како некој што целиот свој живот го посветил на спасување, а не на уништување на човечки животи. Како и да е, едно што не се промени цело ова време е спречувањето на пренесување на болести, преку носење маски, миење раце, редовна хигиена, капење и миење на коса. Убедена сум дека, ако се држиме до заштитните мерки, ќе се заштитиме. Она што го прави различен овој втор бран е далеку поголемиот број на заразени со поблага клиничка слика. Исто така, тоа е различен начинот за ширење на инфекцијата. Ако во првиот бран добивме инфекција од надворешни контакти, во вториот бран пациентите претежно ја добија инфекцијата од членовите на нивното семејство или луѓе кои немаа директен контакт со заразените (под ова мислам на здравствените работници).

* Можевме ли да направиме нешто поразлично?

- По битката, сите се генерали. Мислам дека државниот здравствен систем го положи испитот во секој случај. Сите болници и клинички-болнички центри буквално се префрлија на целосно нов начин на работа во текот на денот, а на моите колеги и медицински сестри кои работеа во овие системи треба да им се даде соодветно признание за сите напори што ги вложија. Здравствените работници во центрите за ковид исто така ги стекнаа своите искуства во третманот на критично болните пациенти, вклучително и соодветната терапија според протоколите што се сменија за време на епидемијата. Секогаш може да биде подобро, но здравствениот систем е задржан. Особена благодарност им должам на моите колеги и медицински сестри и техничари од Институтот за онкологија и радиологија кои беа крајно организирани во оваа итна ситуација, така што повеќе нема чекање на операции, кои се закажани практично веднаш по консултацијата.

* Каков е вашиот став за вакцината?

- Ќе поддржам сè што нашиот Институт за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“ го смета за безбедно. Таму работат компетентни луѓе кои ќе најдат начин да ја проверат безбедноста на секоја вакцина. Повеќе пати го имам повторено и повторно велам, во најголем интерес на нашата држава е да стори сé за да го направи „Торлак“ повторно да работи со полна брзина, да произведува вакцини, да ги обнови лиценците што и се потребни за тоа и конечно да биде суверена држава на вакцините. Убеден сум дека тогаш нема да има непотребни дискусии за тоа дали вакцините се безбедни или не.

* Имате прележано Ковид-19. Како се чувствувате?

- Имав многу среќа затоа што имав лесна клиничка слика, едно попладне температура од 37,3 што падна по таблетите „диклофенак“кои ги испив, после тоа имав неколку дена болки во мускулите, кои исто така минаа на „диклофенак“ и после тоа веќе немав никакви симптоми. Она што мислам дека добро го направив е тоа што веднаш започнав да одмарам, да лежам, ја сведов физичката активност на минимум, без стрес, зедов два грама витамин Ц и испив витамин Д како што е напишано во препораките за лекување на лесна форма на инфекцијата . Во суштина тоа беше мирување и мислам дека затоа се опоравив толку брзо.

* Што ги советувате вашите најблиски?

- Мој совет до сите, штом почувствувате дека не се чувствувате добро, веднаш одморете се и одете на лекар, кој потоа ќе одлучи каква терапија треба да земете. Знам дека повеќето луѓе мислат дека настинката не може да биде комплицирана. Сепак, во време кога Ковид-19 е меѓу нас, мора да размислиме за тоа и, се разбира, подобро е да се спречи отколку да се третираат компликации. Придржувајте се до сите мерки за превенција. Здрава храна, умерена физичка активност прилагодена на телото, останување во природа секогаш кога е можно, следење на природниот биоритам и, секако, што е најважно, здрава околина.


Можеби ќе ве интересира:

Короната е вештачка, се штитам од неа со морска сол и оцет: Благица Павловска за Женски магазин