Важно е: Секое дете треба да ги има овие 24 работи за време на изолацијата

Ако сте загрижени дека вашите деца имаат сè што им е потребно во овој тежок период од животот, проверете ја оваа листа

1. Поддршка

Понекогаш само еден збор за поддршка во вистински момент може да го промени животот на детето. Затоа, проверете дали му покажувате на детето дека сте таму за него и честопати  потсетувајте го.

2. Прегратки и бакнежи

Можеби знаете некои татковци кои им кажуваат на своите синови дека веќе се големи за бакнежи. Дали ве вознемирува тоа? Знајте дека децата никогаш не се премногу големи за да им покажете дека ги сакате со прегратка и бакнеж.

3. Заеднички оброци

Оброците во заедницата се идеална можност за семејно собирање, така што може да се каже дека ако семејството не јаде заедно, тогаш не растат заедно.

4. Чувство за хумор

Смеј се со твоите деца. Секој ден. За нивна и твоја корист.

5. Способност да се види убавина

Помогнете им на вашите деца да најдат нешто убаво во сè што гледаат.

6. Можност за грешка

Децата се деца. Ова е причината зошто тие се многу забавни, но исто така и заморни. Нека експериментираат, истражуваат и прават грешки.

7. Стабилност

Стабилен дом е темелот врз кој децата го градат целиот свој живот. Децата треба да го знаат своето место во семејството, на кого можат да веруваат и на кого можат да се потпрат.

8. Желбата да се постигнат големи работи во животот

Охрабрете ги децата да имаат големи соништа. Ќе видите, тие ќе постигнат повеќе отколку што мислеа дека можат.

9. Време

Времето е подарок што никогаш не можете да го вратите. Затоа, размислете внимателно за тоа на кого ќе му го дадете подарокот.

10. Неподелено внимание

Ова можеби изгледа како имплицитно, но обрнете внимание на тоа што друго правите додека му давате на вашето дете она што сметате дека е неразделено внимание.

11. Благодарност за она што го имаат

Желбата за повеќе работи е заразна. Затоа, еден од најдобрите подароци што можете да им го дадете на вашите деца е да научите да бидат среќни со тоа што го имаат.

12. Љубопитност

 Научете ги вашите деца да поставуваат прашања за тоа кој, што, каде, кога, како и зошто. Ниту еден родител не смее да рече: „Престани да поставуваш толку многу прашања“.

 13. Одлучност

Еден од одлучувачките фактори за успех е волјата.

14. Дисциплина

Децата дома треба да научат како да се однесуваат, да се сложуваат со другите, како да ги исполнат своите желби и да постигнат резултати. Дисциплината не треба да се избегнува, само треба да биде конзистентна и позитивна.

 15. Охрабрување

Зборовите се моќни. Тие можат да создадат, но исто така и да уништат. Зборовите што им ги зборувате на вашето дете денес можат да го поттикнат да има позитивен став. Но, исто така, твоите зборови можат да ги направат тажни и очајни. Затоа, изберете ги внимателно.

16. Дарежливост

Научете ги вашите деца да ги споделат своите работи со другите со тоа што ќе видат како вие го правите тоа.

17. Духовност

Би било добро за нас да ги научиме децата дека сме малку повеќе од крв и месо што зафаќаат простор. Ние исто така имаме ум, срце, душа и волја, затоа одлуките што ги донесуваат во животот треба да се засноваат на нешто подлабоко од она што го прават секој друг што е од крв и месо.

18. Чесност и интегритет

Децата кои ја научуваат важноста на чесноста во детството подоцна стануваат чесни луѓе. И чесните луѓе се вреднуваат повеќе и уживаат во животот. И тие спијат мирно.

19. Надеж

Се надеваме дека работите ќе се подобрат. Тоа им дава на луѓето сила, издржливост и одлучност.

20. Природа

Децата кои учат да го ценат светот околу нив и се грижат за нив. Веројатно често им кажувате на децата дека треба да ја исчистат просторијата, да бидат уредни и чисти. Зар не треба да ги учиме да го одржуваат светот надвор од нашиот дом убав и чист.

21. Оптимизам

Песимистите не го менуваат светот. Оптимистите го менуваат.

22. Единственост

Она што нè прави различни, нè прави посебни. Единственоста не треба да се крие. Треба гордо да му се покаже на светот за да може да го види и цени.

23. Ваше место

Најдоброто место во светот е да прочитате книга, приказна или разговор.

 24. Топол дом

Да знаете дека секогаш можете да се вратите во топол дом може да биде голема утеха за детето за време на тешките периоди во животот. Бидете сигурни дека го обезбедите.

25. Лојалност кон брачниот другар

Лојалноста не е само физичка работа. Бидете со вашиот сопружник ум, срце и душа. Не се залажувај дека вашето дете не забележува вакви работи. Тоа забележува.

26. Љубов

Најдобар подарок што можете да го дадете. И примите .. .