Вклучете ги во исхраната уште денес: 10 намирници за имунитет и силен организам
Список на храна
што треба често да ја консумирате за да го одржите вашето здравје и да го
зајакнете имунитетот.
Многу од нив имаат антиоксидативно дејство, го штитат срцето, крвните садови и делуваат превентивно против мозочен удар и рак.
За време на сезоната на вируси, најдобро е да јадете дома што е можно повеќе и да избегнувате места каде што луѓето носат или пакуваат храна, исто така, тие допираат и пари. Некои основни работи, може да ги чувате дома.
Овие намирници, доколку ги воведете во вашата исхрана, ќе ги зачуваат артериите, крвните садови и ќе го забрзаат метаболизмот, со што ќе ви обезбедат долговечност без лекови.
Намирници кои го градат имунитетот:
-Конзервирана риба
-Сок од портокал
- Млеко
- Јогурт
- Бадемово млеко
- Говедски или телешки црн дроб
-Зелен зеленчук
-Жолчки од јајце
-Шитаке печурки
-Тврди сирења
Користете природни зачини
Наместо да користите готова мешавина на зачини, која е скоро неопходна во секое солено јадење, користете природни зачини.
Некои од нив можете да ги користите свежи, некои сушени. Добар избор на зачини се, меѓу другите: лук, оригано, босилек, ѓумбир, лист целер, куркума, ловоров лист, рузмарин и цимет.
Билните зачини не служат само за да и дадат вкус на храната. Тие потекнуваат и се додавале во јадењата уште од античко време, поради нивните корисни ефекти врз организмот.
Можеби ќе ве интересира:
Внимавајте: Спанаќот е многу здрав за консумирање, но не смеете да го подготвувате на овој начин