Вклучете ги во исхраната уште денес: 10 намирници за имунитет и силен организам

Список на храна што треба често да ја консумирате за да го одржите вашето здравје и да го зајакнете имунитетот.

Многу од нив имаат антиоксидативно дејство, го штитат срцето, крвните садови и делуваат превентивно против мозочен удар и рак.

За време на сезоната на вируси, најдобро е да јадете дома што е можно повеќе и да избегнувате места каде што луѓето носат или пакуваат храна, исто така, тие допираат и пари. Некои основни работи, може да ги чувате дома.

Овие намирници, доколку ги воведете во вашата исхрана, ќе ги зачуваат артериите, крвните садови и ќе го забрзаат метаболизмот, со што ќе ви обезбедат долговечност без лекови.


Намирници кои го градат имунитетот:

-Конзервирана риба

-Сок од портокал

- Млеко

- Јогурт

- Бадемово млеко

- Говедски или телешки црн дроб

-Зелен зеленчук

-Жолчки од јајце

-Шитаке печурки

-Тврди сирења


Користете природни зачини

Наместо да користите готова мешавина на зачини, која е скоро неопходна во секое солено јадење, користете природни зачини.

Некои од нив можете да ги користите свежи, некои сушени. Добар избор на зачини се, меѓу другите: лук, оригано, босилек, ѓумбир, лист целер, куркума, ловоров лист, рузмарин и цимет.

Билните зачини не служат само за да и дадат вкус на храната. Тие потекнуваат и се додавале во јадењата уште од античко време, поради нивните корисни ефекти врз организмот.


Можеби ќе ве интересира:

Внимавајте: Спанаќот е многу здрав за консумирање, но не смеете да го подготвувате на овој начин