Влијателен психолог открива дека оваа особина e број 1 кај сите долговечни луѓе: Ментална карактеристика која е клучот!

Бројот на луѓе кои живеат до најмалку 100 години во САД се удвоил во текот на изминатата деценија. Многу стогодишници ја припишуваат својата долговечност, барем делумно, на нивниот позитивен став. И дали е тоа навистина така, открива експерт кој истакнува во што е тајната.

Имено, Рослин Менакер (103) за Гардијан изјавила дека „среќата, радоста, благодарноста... позитивниот поглед“ е причината поради која живеела толку долго. А Рут Свидлер (103) изјави за CNBC Make It дека секогаш била пофалена за нејзиниот добар став додека растела.

- Кога ќе влезев во училницата, наставничката ми велеше: Добро утро, сонце! Бидејќи бев толку весела, истакна Рут.

Иако постарите можеби чувствуваат дека позитивноста играла улога во нивната долговечност, односот помеѓу личноста и стареењето е поизразен, вели Дејвид Вотсон, поранешен професор по психологија на личноста на Универзитетот во Нотр Дам.

- Мислам дека ефектите од самопозитивноста се преценети, вели тој. Но, има и други особини за кои тој верува дека се тесно поврзани со долговечноста.

Совесните луѓе не прават глупави работи

При разградување на личноста, корисно е да се погледне моделот на пет фактори, теорија на личноста која сугерира дека особините на повеќето луѓе може да се групираат во пет категории: отвореност, совесност, екстровертност, согласност и невротичност.

Совесноста, или колку сте организирани и дисциплинирани, е најтесно поврзана со долговечноста, вели Вотсон.

Ова е веројатно затоа што луѓето со високо ниво на совесност подобро се грижат за себе. Совесните луѓе, на пример, имаат тенденција да пијат алкохол умерено и да јадат побалансирани оброци, вели тој.

-Совесните луѓе не прават глупави работи, па имаат помала стапка на несреќи и подобро здравје, вели тој.

Добрата вест е дека можете да ја зголемите вашата совесност како што стареете. Постојат дури и работилници за свесност кои се обидуваат да ја зголемат способноста на лицето да се саморегулира.

- Основната идеја е дека ако сакате да ја зголемите вашата совесност, постапете посовесно, а ставот го следи однесувањето. Обидете се да бидете на време, следете што се случува.

Сето ова не значи дека позитивниот став не прави ништо. Имено, согласноста може да има улога и во долговечноста, особено кога станува збор за надминување на стресни ситуации.

- Психолошки здравите луѓе имаат побрзо време за опоравување. Тие се способни да си кажат: Ова не е толку голема работа. Тие наоѓаат начини да се вратат на таа рамнотежа, истакнува психологот, пренесува Make it.

Да се ​​живее здрав начин на живот и да се биде во можност да се вратите од неволјите, вели Вотсон, може да доведе до подолг, поисполнет живот.