ВНИМАВАЈТЕ: Премногу слатки нешта може да имаат негативен ефект врз расположението и спиењето

Добивај вести на Viber

Фото: freepik

Само затоа што дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение, не значи дека треба целосно да се откажете од слатките.

„Во време на стрес, обично посегнуваме по слатка храна што ни дава добро чувство. А, истражувањата покажаа дека вкупниот внес на шеќер се зголеми за 53 проценти од почетокот на пандемијата“, вели Мариса Кардвел, стручнак за диети.

За жал, студија од 2021 година од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажува дека ова зголемување на потрошувачката на слатки нешта може негативно да влијае на расположението, спиењето и физичкото и менталното здравје повеќе отколку што мислиме.

„Истражувањата покажуваат дека консумирањето премногу шеќер може да доведе до хронични здравствени проблеми како дијабетес тип 2 и срцеви заболувања, но исто така е во голема корелација со нерамнотежата на расположението, и ова може да доведе до депресија на долг рок“, вели Кардвел.

Шеќерот влијае на нашата емоционална благосостојба на многу начини, но можно е да се запре.

Митот за шеќерна треска

„Краткорочните ефекти на високото ниво на глукоза, главниот шеќер што се наоѓа во крвта, предизвикано од конзумирање на сахароза врз нечие расположение, се такви што можат да ја намалат будноста и да предизвикаат поголемо ниво на замор во првиот час по оброкот“, објаснува Кардвел.

Според една студија од Neuroscience & Biobehavioral Review, шеќерот обично не подобрува ниту еден аспект на расположение.

Долгорочно влијание

„Конзумирањето големи количини шеќер е поврзано со депресија и негативни симптоми на ментално здравје, што е очигледно по неколку години“, вели Кардвел.

Истражувањата покажуваат дека консумирањето дополнителни шеќери со текот на времето може да влијае на менталното здравје на долг рок, додека помалото внесување на дополнителни шеќери може да биде поврзано со подобро ментално здравје.

Кардвел објаснува дека некои неодамнешни истражувања наведоа неколку потенцијални причини зошто внесувањето на дополнителни шеќери може да влијае на расположението, на пример:

- Потрошувачката на дополнителни шеќери поврзани со висок крвен притисок и воспаление е исто така поврзана со депресија.

- Диетата богата со шеќер може да доведе до брзи скокови и падови на шеќерот во крвта, што доведува до нарушувања на нивото на хормоните и промени во расположението.

- Ефектите од шеќерот се слични на зависностите и го поврзуваат нивниот чест внес со депресија.

Колку внесување шеќер е прифатливо?

„Главните извори на шеќер се претежно пијалаци засладени со шеќер, десерти, засладено кафе и чај“, вели Кардвел.

Но, само затоа што дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба да се откажете од слатките работи. Луѓето се родени со склоност кон сладок вкус, но сепак постојат здрави начини да се заситат желбите за слатки, притоа држејќи го расположението и нивото на шеќер во крвта под контрола.

„Наместо да земате сок или чоколадо, проверете дали вкупниот дневен внес на дополнителен шеќер е под шест проценти од вкупните калории“, советува Кардвел. Таа понатаму објаснува дека ако јадете 2.000 калории на ден, тоа значи дека вкупниот дополнителен внес на шеќер ќе биде под 120 калории.

Замени за шеќер

Кардвел сугерира дека наместо пијалак засладен со шеќер, да пиете свеж сок од лимон со некои билки, на пример, можете да додадете пар лисја од нане во сок од лимон и портокал.

„Заменете го слаткиот оброк со малку повеќе протеини и здрави масти за да го стабилизирате шеќерот во крвта и да се чувствувате задоволни. „Хумус и крекери, путер од кикирики или неколку ореви или овошје се одлични алтернативи“, вели нутриционистот.

Според неа, овошјето е природно слатко и полно со витамини, минерали и антиоксиданти, влакна и вода од која ќе бидете хидрирани и сити. Ако сакате да го завршите оброкот со нешто слатко, измешајте замрзнато овошје како банани и манго и направете вкусен сладолед.

Следење на внесот на шеќер

Дополнителни шеќери се скриени и во производи како сос од домати и преливи за салата, па затоа може да биде тешко да се пресмета колку шеќер всушност јадеш со секој оброк.

Таа препорачува да го прочитате составот на храната на пакувањето и да барате дополнителни шеќери, особено кога јадете навидум здрава храна како житарици, разни барови или млечни производи, пишува Real Simple.

Знаењето е моќ и со текот на времето ќе почнете да забележувате дека вашиот појадок всушност е полн со дополнителен шеќер. Заменете ја таквата храна со алтернатива што содржи помалку грама дополнителен шеќер, а Кардвел верува дека поради помалото внесување на вакви шеќери, ќе се чувствувате многу подобро во текот на денот.


Можеби ќе ве интересира:

Жени, не игнорирајте: Влакна на лицето се појавуваат од шест причини, кое е решението