За чист ум и убав почеток на денот: Вежби кои се добри за мозокот

Вежби и практики кои се добри за мозокот

За да бидете силни и здрави, важно е да имате не само здраво тело, туку и здрав дух. А здравиот ум се тренира. Верувале или не, на вашиот мозок му треба вежба за да го одржува умот свеж, млад подолго и да биде што е можно покорисен.

Вежбите за мозок, особено оние пред работа, можат да ви помогнат да го поминете денот целосно, да бидете продуктивни, фокусирани, со остар спомен и жилав ум. Тренингот за мозок ја зголемува флексибилноста на умот, го подобрува размислувањето, ве прави покреативни.

Кои се вистинските вежби за мозок за да ви биде појасен умот?

Опуштете се со читање

Во денешниот брз свет, ретко имаме време за читање, а особено е тешко да  запамнеме нови информации. Релаксација и концентрација при читање, односно свесно и наменско читање помага да се размрда вашиот ум од сè што ве засега во секојдневниот живот. Ова ја подобрува меморијата и корисноста на вашиот ум. Всушност, не е важно дали читате книга, весник или напис на Интернет. Важно е да се фокусирате на информациите што ги добивате. Збогатување на мозокот со свесно апсорбирање на нови информации кои ќе го тренираат и развиваат.

Вежбајте

Вежбањето е важно не само за телото, туку и за мозокот. За време на тренингот, се ослободуваат супстанции што го стимулираат мозокот. Се подобрува циркулацијата на крвта, што, пак, му дава доволно кислород и хранливи материи.

Медитирајте

Некои студии споменати од thehealthy.com откриваат дека амигдалата, специфичен центар во мозокот што ја води нашата способност да реагираме брзо, го контролира стравот и вознемирените емоции, ја намалува способноста на мозочните клетки да функционираат ако сме под стрес. Медитацијата е одличен начин да се спротивставиме на стресот. Откако ќе медитираме, мозочните клетки ги подобруваат своите функции, нè прават повеќе свесни и способни да направиме чекор напред. Покрај тоа, се чувствуваме помалку осудени, помалку реактивни и лути.

Слушајте класична музика

Класичната музика докажа дека има корисни и смирувачки ефекти врз мозокот. Ја подобрува продуктивноста, нè прави пофокусирани, одзема голем дел од товарот што го предизвикува стресот. Слушањето класична музика додека правите нешто наутро пред работа или додека ја работите својата работа го прави вашиот мозок здрав и способен.


Можеби ќе ве интересира:

Пет најважни навики на успешните жени

Утрото навистина менува сè: Рецепти за подобар, посреќен и поисполнет ден! Не е тешко, а промената е голема!