ЗА ВОЗЕЊЕ СО ВЛЕЧКИ 50, А ЗА ЛОШО ПАРКИРАЊЕ 80 ЕВРА: Еве колкави се казните во Грција

Се ближи сезоната на одмори и доколку планирате да патувате со сопствен автомобил, имајте на ум дека сообраќајните правила мора да се почитуваат во другите земји, а казните за прекршоци се многу високи. Во најкус можен рок ќе платите минимум 100 евра за брзо возење во Грција, до 200 евра за преминување на полна линија и ниско ниво на алкохол во крвта и до 80 за лошо паркирање.

Грчките полицајци можат да напишат казни, но не се овластени да ги наплатат. Казната мора да се плати во филијала на пошта (ELTA) или банка во рок од 10 дена.

На порталот „Грчка инфо“ беа објавени ланските цени за прекршоци и состојбата не е променета. Она што е важно да се знае е дека полицијата има право да им одземе регистарски таблички на оние кои не паркираат според прописите.

Брзина до 20 km/h: 100 €. Повеќе од 50 км/ч: 350 евра (можна тужба) и исклучување од сообраќај 60 дена.

Возење на црвено светло 700 €; доколку следи тужба, казната може да се удвои.

Повреда на забраната за претекнување Од 350 €.


Деталите читајте ги на Фактор тука.


ФОТО: Женски магазин