Жените посилно ги чувствуваат парфемите, мажите сакаат скап парфем што се познава од далеку

Секој од нас е заљубен во некој мирис што влијае на неговите сетила и предизвикува пријатни сензации. Секоја жена била во ситуација да почувствува машки парфем.  Интересен факт е дека имаме меморија која го доловува индивидуалниот мирис на луѓето со кои сме блиски, вклучувајќи ги и нивните парфеми. Дури и ако не гледаме или слушнеме, можеме да чувствуваме и препознаеме само една личност по неговиот мирис. Покрај тоа, кога сакаме некого, почнуваме да го сакаме нивниот мирис.

Затоа е многу важно какви парфеми избирате,  за да ги користите. Некои луѓе сакаат слатки ароми, други силни и наметливи, други лесни и свежи, но секогаш оние што ја изразуваат нашата личност на одреден начин. Дали забележавте дека со користење на парфем долго време, престанувате да го мирисате т.е чувствувате? Како да стои на вас неколку минути и потоа испарува. Всушност, ова не е точно. Особено квалитетните, убави парфеми остануваат на нас во текот на денот. Сепак, се навикнуваме на овој мирис и станува неостварлив во нашите сетила. Сепак, не се чувствуваат сите други на тој начин. Тие секогаш го „земаат“ нашиот мирис и го кодираат во нивна меморија.

Забележете дека едно лице прво влегува со мирисот, а потоа неговото физичко јас. Ако размислите за тоа, ќе видите дека според оваа логика, првиот впечаток е всушност како мирисате и дали им се допаѓа на другите. Парфемот е суштински дел од козметичките процедури и нега на убавина кај луѓето. Ова не е случај само денес. Покрај тоа, тоа се однесува за жените, но и за мажите.

Човекот, без оглед во која година или век живеел, секогаш бил заинтересиран за естетика и убавина. Тој барал задоволство од визуелниот, аудитивниот, тактилниот и сетилото за мирис. Така се роди уметноста на сликање, музика, готвење, парфимерија и производство на различни материјали. Дури и античките луѓе го насликале лицето за да изгледаат убаво. Подоцна, жените почнаа да го покриваат лицето со секаква шминка и креми за да ги покријат несовршеностите и проблемите со кожата. Сепак, мирисот на мажите беше убиен и покриен со тони парфем, што го блокираше непријатното и оставено чувство само за него.

Интересен факт е дека се чини дека жените имаат посилно чувство за мирис и чувство за парфем отколку мажите. Мажите, од своја страна, секогаш сакаат да имаат скап и квалитетен парфем што може да се почувствува од далеку. Во многу случаи, тие сакаат посебен парфем и го купуваат и користат со години. Машките парфеми, ретко може да се опишат како непријатни или наметливи. За жените, секој од нивните парфеми евоцира слика на машкост и ги привлекува уште повеќе. Затоа, човекот не треба да има само негуван изглед, туку и уникатен парфем за да се претстави.