Зошто јаткастите плодови се важни за имунолошкиот систем?

Редовно консумирајте ги за силен имунитет


Јаткастите плодови се исклучително вкусни, но исто така и многу заситени со протеини, масти, витамини и антиоксиданти. Сите овие супстанции играат важна улога во функциите на имунолошкиот систем. За време на вонредна состојба поради пандемија на коронавирус, силниот имунитет е многу важен за надминување на инфекцијата и одржување на релативно добро здравје, дури и по инфекција со новиот вирус.
Зошто јаткастите плодови се важни за имунитетниот систем, како и за целокупното здравје?

Јатките содржат важни хранливи материи кои се директно и индиректно вклучени во процесите од кои зависи нашиот силен имунитет. Богати се со протеини, масти, здрави јаглени хидрати, растителни влакна, витамин Е, магнезиум, фосфор, бакар, манган, селен, а сите витамини и минерали се вклучени во имунолошкиот систем.

Тие содржат големи количини на антиоксиданти

Антиоксидансите во јаткастите плодови ги неутрализираат слободните радикали, што го зголемуваат ризикот од разни опасни заболувања, вклучувајќи кардиоваскуларни, дијабетес, имунолошки недостатоци поврзани со хронично воспаление, оштетување на клетките и предвремено стареење на организмот.

Тие го намалуваат холестеролот и триглицеридите
Бидејќи инфекцијата со коронавирус, како и други вируси и патогени, најстрого може да влијае на луѓето кои страдаат од кардиоваскуларни заболувања, важно е овој систем да се одржи здрав, така што нашиот имунитет е на ниво. Редовното консумирање на јаткасти плодови го намалува нивото на холестерол и триглицерид, што помага во намалување на кардиоваскуларниот ризик.

Јаткастите плодови го намалуваат воспалението
Воспаленија во телото може да се појават од различни причини. Без разлика дали е предизвикана од инфекција, бактерии, вируси, повреди или некоја скриена хронична болест, имунолошкиот систем реагира на нив напаѓајќи ги, обидувајќи се да ги потисне. Ова го ослабува и може да ја намали отпорноста на телото на коронавирус или кој било друг патоген што ве напаѓа.

Тие содржат огромна количина на растителни влакна
јаткастите плодови се богат извор на растителни влакна, кој ги храни корисните бактерии во цревата. Цревата, пак, се дел од имунолошкиот систем. Некои процеси се поврзани со функциите на имунолошкиот систем се директно поврзани со цревата или т.н. мукозен имунитет.
Со цел вашиот имунитет да биде силен, треба да ги одржувате цревата во добра здравствена состојба. Ова се прави со консумирање доволно растителни влакна секој ден. Повеќето од нив доаѓаат од јаткасти плодови.


Со што да ја замените омилената штетна храна