Зошто никогаш не треба да ги прашувате паровите зошто немаат деца

Околу 50 милиони парови низ целиот свет имаат проблем со зачнувањето и се борат да имаат бебе. Кога прашувате некого зошто немаат деца, вие не само што се покажуваат невнимани, туку ја нарушувате нивната приватност, пренесува Bright Side.

Само затоа што имаш бебе на 25-годишна возраст, не значи дека секој мора

Еден од најчестите митови за бременоста е дека жените над 35 години не можат да останат бремени. И да, ако имаат доволно среќа да забременат, нивното бебе нема да биде здраво. Во реалноста, работите се малку поинакви. Постојат ризици по здравјето на вашето бебе и кога раѓате бебе како млада мајка. По триесеттите години, ризикот се зголемува за само 5%. Најдоброто време да имате бебе е кога ќе одлучите дека сте подготвени за тоа, а не кога општеството очекува.

Околу 50 милиони парови во светот не можат да имаат бебе

Според истражувањето, околу 15% од светската популација е неплодна и тој број само се зголемува. Стапките на абортуси исто така се зголемија. Студијата тврди дека повеќето бремености денес завршуваат со несреќни спонтани абортуси кои предизвикуваат идните родители да бидат депресивни. Без оглед на тоа што мислиш кога ќе прашаш некого кога ќе имаат бебе, постои можност твоето прашање да го повреди брачниот пар.

Постојат и други фактори кои влијаат на тоа зошто двојките немаат дете

Неплодноста е една од главните причини што паровите немаат деца, но има и други фактори, како финансиска состојба, без разлика дали нивната врска е доволно силна, нивното здравје, кариера и така натаму.

Кога ќе одлучите дека сакате да имате бебе и имате време правилно да се грижите за него, тогаш треба да работите на тоа.

Нема потреба да се потсетуваат жените дека нивниот биолошки часовник тече, тие се свесни за тоа

Постои чудна стигма кај жените за имање бебе по 35-годишна возраст, што треба да престане. Кога Камерон Дијаз објави дека е бремена на 47 години, коментарите од онлајн заедницата беа негативни. Ако жената не може да забремени природно, нема ништо лошо во обидот да има бебе на други начини. 

Некои луѓе едноставно не сакаат деца и тоа е во ред 

Исто како што е нормално некој да има дете, треба да биде нормално и кога некој не сака да биде родител. Прашањето до паровите зошто немаат деца и да им се кажува дека ќе се каат за тоа подоцна во животот е погрешно. Мора да разберете дека како што имате свои мислења, така и тие имаат нивни, затоа престанете да ги наметнувате своите светогледи на нив.

Никогаш не знаете низ што минуваат другите, бидете љубезни

Да заклучиме, никогаш не треба да ги прашувате луѓето зошто немаат бебе или кога ќе го имаат. Двојката може да има проблем во врската, да се бори против неплодност или едноставно да не сака бебе од лични причини. Никогаш не знаете низ што поминува човекот во неговит четири ѕида. Избегнувајте прашања што можат да го натераат некого да плаче. Бидете разумни и љубезни.