Зошто смоквата е најздравото овошје во светот?
Смоквите со право се нарекуваат рајско овошје на Медитеранот.
Нејзините лековити делови се млечен сок, лист и кора. Сушената верзија на смокви се смета за суперхрана која е достапна за нас во текот на целата година, но тешко може да ги надмине сочните плодови што се одгледуваат илјадници години.
Сувите смокви содржат до 80 проценти вода, и бидејќи смоквите ја стимулираат енергијата во хранлива смисла, најдобро е да ја јадете наутро.
1. Го намалува крвниот притисок
Смоквите се одличен извор на калиум што помага во намалување и регулирање на крвниот притисок. Минералниот калиум е слабо достапен во храната и е неопходен за функционирање на организмот. Многу луѓе страдаат од недостаток на калиум заради зголемена потрошувачка на сол.
2. Помага при губење на тежината
Тоа е добар извор на диетални влакна што го подобрува варењето на храната и ни дава чувство на ситост подолго, со што си помагаме да изгубиме тежина. Смоквите содржат поголема количина на растворливи и нерастворливи влакна од другите овошја. Растворливото влакно исто така го намалува холестеролот во крвта. Има само 74 калории во 100 грама смокви.
3. Го намалува шеќерот во крвта
Листовите на смоквата го намалуват шеќерот во крвта. Листовите може да се користат не само во подготовката на разни јадења, туку и во подготовката на чаеви. Некои истражувања покажаа дека смоквите помагаат во регулирање на шеќерот кај луѓето кои страдаат од дијабетес тип 1.
4. Помага при добро расположение
Тие содржат голема количина на витамин Б комплекс, кој му дава на нашето тело енергија, обезбедува еластичност на кожата и силни мускули. Друга придобивка од комплексот витамин Б е тоа што ја подобрува работата на мозокот и со тоа концентрацијата и меморијата и го подобрува нашето целокупно расположение. Ако несоницата и ПМС се резултат на вашето незадоволство, смоквите, поради нивната висока содржина на магнезиум, можат да помогнат.
5. Помага за брадавици
Во народната медицина, смоквите се сметаат за одличен лек при проблеми со израстоци на кожата, како што се брадавици. Доволно е да се стави половина од свежото овошје на местото на телото каде што е проблемот, оставете го преку ноќ и наутро исплакнете го со топла вода, ако е потребно, можете да ја повторите постапката до 5 пати.
6. Тие содржат богатство од витамини и минерали
Високите концентрации на глукоза и фруктоза се поздрава замена за белиот, индустрискиот шеќер. Тие содржат многу железо, фосфор, калциум, калиум, магнезиум, витамини Б6, Е, Ц и витамин А. Тие се исто така богати со бета-каротин, па затоа се препорачува да јадете смокви неколку дена пред сончање. Содржи голема содржина на вода и природни шеќери, така што е корисен за закрепнување од исцрпеност и детоксикација.
извор:zenskikutak.rs