,

Светот денес го одбележува Денот без градници

Целиот месец октомври е посветен на борбата против ракот, а денес е денот во кој треба да ги пуштите“ градите слободно. Затоа, во прилог на овој месец, токму денес е ден без градници! Жените велат дека време е светот да види со што се благословени тие, и додаваат дека секоја жена треба да биде горда на своите гради, без оглед на нивната големина и форма. Градникот на жените често им користи, но женските гради се природно убави и не треба да бидат криени во  градниците. Преку социјалните мрежи, по повод денешниов ден, се повикаат сите храбри дами денес од дома да излезат без градник, а на најхрабрите им се порачува да облечат бела маичка. Во САД веќе постои национален ден како ден без градници (9 јули), а 13 октомври оваа година е раширен низ целиот свет како дел од кампањата за борба против рак на дојката.