,

Спортот го подобрува памтењето на жените

Секој знае дека физичката активност има многу позитивни аспекти. Интересно, една од нив е корисноста за сеќавањето.

Физичкиот товар помага да се зголеми капацитетот на меморијата на жените. Истражувачите од Универзитетот во Нов Јужен Велс дојдоа до овој заклучок.

Во четири експерименти учествувале 265 волонтери. Тројца од четворица учесници ги запамтиле машките имиња и нивните фотографии. Потоа, дел од учесниците беа ангажирани 5 минути со аеробик, но без многу напор. Остатокот не правеле ништо во тоа време.

Истражувањето покажало дека жените кои практикуваат аеробик се сеќаваат на информациите добиени подобро од оние кои не правеле никакви вежби. Физичката активност, сепак, не успеала да влијае на способноста на мажите да запамтат. За сега, научниците немаат одговор зошто.