20 совети за мајките: Како да воспитате син кој ќе прерасне во среќен и стабилен човек

Ви донесуваме 20 совети за воспитување на среќен син кои ги сподели мајка на едно момче

1. Оставете го да ја расипе играчката. Не грижи се кога ќе дојде дома со искинати панталони и валкани чевли. Момчињата учат за светот со искачување на дрвја и огради, скокање по барички, истурање и паѓање. Тоа е едноставно така.

2. Дајте му нешто да му ја ослободи енергијата - тапани, вреќа за удирање, отворен простор за трчање сè додека не го заболат нозете, куче со кое ќе си игра ... Дајте му нешто за да може да „полуди“. Дајте му можност да им помогне на другите. Да се ​​даде можност да се запали оган во срцето, што еден ден ќе го запали и загрее целиот свет.

3. Објаснете му дека вежбањето помага да се постигне совршенство. Ова се однесува не само на спортот или музика, туку и на сè во животот. Развијте соодветни животни навики, така што тој, како возрасен, лесно може да се справи со животните неволји.

4. Кога ќе праша „зошто?“ не заборавајте да му дадете одговор. Ако не го знаете одговорот, побарајте го заедно. Помогнете му да добие одговор (прашајте го сопругот, баба, дедо, сосед ...) Поставете му контра прашање за да размислите. Ако е премногу засрамен да ве праша, тој ќе знае каде да побара одговор.

5. Научете го вашиот син да вербализира што чувствува. Детето треба да вреска од очај, да се крие кога се срами, да гризе од возбуда, да плаче од страв ... Објаснете му дека тоа е нормално. Објаснете му дека неговото тело сака да се изрази на тој начин. Кога ќе пораснат, тие ќе ја знаат разликата помеѓу лутината и срамот, ќе избегнат разочарувања и тага, ќе научат да се справат со своите емоции.

6. Дозволете си да ве интересираат неговите интереси - научете сè за фудбалот и фудбалерите. Научете ги песните на неговиот омилен бенд. Бидете активен учесник во неговиот живот, а не надворешен набљудувач.

7. Излезете заедно некаде. Исклучете го телевизорот, исклучете ги видеоигрите, ставете го телефонот на полначот и напуштете ја куќата. Само излезете надвор и следете го вашето дете. Гледај го. Погледнете ги неговите реакции. Погледнете ја таа магија што е пред вас.

8. Бидете најголемиот обожавател на вашето дете. Вашиот син најверојатно ќе го посрамотите некогаш со пеење на неговите песни, чување на дипломите од градинката, покажувајќи им на неговите девојки слики од него како бебе ... Тој веројатно ќе ви каже во одреден момент: „Престани мамо, немој ..“ Но, тој ќе знае дека постои една личност која СЕКОГАШ навива за него.

9. Научете го вашиот син да чисти, готви, пере и да пегла кошули. Можеби никогаш нема да му треба, но научете го.

10. Читајте му и читајте заедно со него. Децата стануваат читатели во прегратките на своите родители. Детето треба да види дека и вие читате. Кажете му за вашите омилени книги. Објаснете му зошто е важно заедно да читаме, да чита, размислува, црта, фантазира ....

11. Охрабрете го да танцува! Музиката, ритамот и танцот се универзални јазици што секој ги разбира. Тоа е контрола на телото и неопходна вештина за хармоничен развој.

12. Зборувајте му за храбри луѓе, за паметни, силни, талентирани и искрени луѓе. Кажете му за одличните патници, истражувачи, научници, уметници, фотографи. За тоа како живееле и што жртвувале за да успеат. Научете ги дека внатрешната убавина е поважна од надворешната.

13. Научете го на добри манири: да се ракува, да гледа во очи, да каже „благодарам“ и „ве молам“, да им отстапи место на постарите ...

14. Дајте му нешто во што може да верува. Вашиот син често ќе чувствува страв или вознемиреност, болка или тага, но ќе му треба нешто да фати кога не сте таму.

15. Научете го дека мора да биде многу нежен со мали деца, животни, растенија и туѓи чувства.

16. Нека изгуби. Колку и да сакате вашето дете да биде победник, понекогаш мора да изгуби. Тоа е многу важно. Научете го да губи повторно, повторно и повторно. Кажете му дека тоа не значи дека треба да се откаже, туку дека треба да се бори посилно ....

17. Нека тато го научи на важни работи. Нека тато биде дел од воспитувањето на својот син. Мора да бидете свесни дека синот ја сака својата мајка, но таткото е тој што е сè на светот.

18. Изградете му тврдина од перници, столови, ќебиња ... Тоа ќе биде волшебно искуство за него.

19. Бакни го и прегрни го! На момчињата им треба љубов, им треба прегратка и нежност.

20. Најважната работа што треба да ја знае вашиот син е дека тој е секогаш во вашето срце. Затоа што кога ќе порасне, што и да прави, тој секогаш ќе бара одобрување на твоето лице.


Можеби ќе ве интересира:

10 фрази наместо „Престани да плачеш“: Одлични совети за сите родители