8 „Бабини деветини“ за бременост што се покажале како вистина

Од првите недели од бременоста, околните луѓе почнуваат да и зборуваат на идната мајка за различни суеверија.

Уште од првите недели од бременоста, луѓето почнуваат да ја заплашуваат идната мајка со најразлични работи, за тоа што треба а што не треба да прави,за да ги направи работите во ред: не ја стрижете косата, не се фарбајте, не купувајте нова облека, па дури и да не се осмелите да размислувате за плетење.

Колку и да е рационално, да верувате и да не верувате во суеверие, излегува дека во некои измислици има доза на вистината.

Еве краток список на суеверија поврзани со бременоста, во која има доза на вистината.


1. Ако сакате мачка, вашето бебе ќе има многу непријатели

Вистинскиот непријател овде се нарекува токсоплазмоза. Мачките се носители на оваа бактерија. Значи, навистина има смисла да се ограничи комуникацијата со мачките додека сте бремени за да се избегне интраутерина инфекција.


2. Ако седите на прагот, злите духови ќе го одведат вашето бебе

Обично, една бремена жена не треба да седи на прагот или на друго место, каде што има промаја. Имунолошкиот систем може да биде ослабен, а ниту болката во грбот нема да ви овозможат поздрава состојба.


3. Ако јадете црвено овошје, вашето бебе ќе има розови образи

Сите црвени овошја и бобинки се силни алергени, иако односот кон нивната исхрана варира. Според руската традиционална медицина, бремените жени не треба да ги јадат додека западните лекари велат поинаку.


4. Ако гледате хорор филмови, вашето бебе ќе биде грдо

Секогаш има посебно ограничување за бремени жени и мали деца на почетокот на секој филм. И ова не е без причина. Хормоналните промени ја прават жената многу чувствителна и премногу стрес може да доведе до нарушувања на протокот на крв. Затоа, подобро би било да се одложат хорор филмовите за подоцна.


5. Ако седите вкрстено, вашето бебе ќе биде жилаво

Прекрстените нозе можат да предизвикаат проблеми со снабдувањето со крв и да го зголемат ризикот од проширени вени. Затоа, подобро е да заборавите на оваа состојба за време на бременоста и да користите побезбедни пози.


6. Ако спиете на грб, вашето бебе може да се задуши

Спиењето на грбот, особено во последните фази на бременост, може да предизвика затворање на вената кава на мајката. Ако вака спие редовно, бремена жена може да доживее слабост, недостаток на кислород и вртоглавица, додека бебето може да развие хипоксија.


7. Ако простирате алишта, бебето може да се заплетка во папочната врвца

Работата не е во простирањето на облеката, туку во кревање на двете раце. Ако го направите тоа за краток временски период, ништо лошо нема да се случи. Меѓутоа, ако го правите тоа долго време, тогаш тонот на матката може да се зголеми. Ова може да биде опасно во бременоста.


8. Бањата е забранета затоа што моќта на бебето ќе се измие

Жешката када, па дури и бања, особено во раните фази на бременоста, може да доведе до спонтан абортус.


Извор: jenata.blitz.bg

Бремена по 35-тата: 7 „несакани нуспојави“ за кои не се зборува често