Бремена по 35-тата: 7 „несакани нуспојави“ за кои не се зборува често

За ризиците од доцната бременост денес сè повеќе се зборува, а експертите се согласуваат дека опасностите се зголемуваат со возраста.

Жените кои одлучуваат да забременат по 35-тата година, се соочуваат од сите страни и се „бомбардираат“ со приказни за ризици, како што е тешко зачнување, поголеми шанси за спонтан абортус, предвремено раѓање и постпородилни компликации.

Очигледно, сите знаеме дека откако ќе наполниме 36 години, животот станува побавен. Значи, разбирливо е да се разговараат за сите овие застрашувачки ризици.

Но, постојат некои духовити „потенцијални несакани нуспојави“ својствени за бременоста по 35-годишна возраст за кои не се зборува толку често.


* Постои голема шанса да се изнервирате кога ќе чуете колку често луѓето ќе ви ги споменуваат ризиците од бременоста по 35-годишна возраст.

* Треба да се има предвид дека споменатите компликации и ризици најчесто доаѓаат од луѓе кои не сфаќаат дека има многу добри работи во доцната бременост. Подобра перспектива, зрелост, поразвиена слика за себе и поголема финансиска сигурност се само некои од нив.

* Вистинското прашање е зошто 36-годишните жени се сместени во иста кошница со жени во своите 40-ти и 50-ти години кои сакаат да имаат деца? Бременоста на 36 години честопати се нарекува бременост на 50 години и треба да се стави крај на тоа.

* И не е ни чудо што се појавува исцрпеност од читање и слушање за сите работи што можат да доведат во погрешна насока. Интересно е што е многу ретко се зборува за милиони жени кои раѓаат здрави и среќни бебиња дури и по 35-тата година од животот.

* „Изненадување“: Дозволено е да се чувствувате среќни што ќе имате бебе!

* Иако, постои една реална и можна опасност: Вашите очите може да бидат трајно заглавени во тркалачка позиција, со оглед на тоа дека постојано ќе ве ставаат во групата постари мајки.

* И на крај, не е ни чудо што се чувствувате како единствената жена во светот која се породила по 30-тата година.


Извор: stil.kurir.rs

Срамотата наречена „трето дете“: Емотивна исповед на мајка на три деца