Срамотата наречена „трето дете“: Емотивна исповед на мајка на три деца

Мојата пријателка е бремена. Таа го очекува своето трето дете. И ми рече дека не знае како да им ја соопшти веста на нејзините родители, иако веќе влезе во вториот триместар.

Звучи чудно за вас? Возрасна жена, од 30 години, омажена, финансиски независна, има две деца, а не знае како да им каже на своите родители такво нешто?

О, како само ја разбирам! Бев во нејзините чевли во ова време минатата година. Бремена по трет пат. Презаситена од среќа. И сакам да го споделам тоа чувство со другите.

Па, реалноста е поинаква. Нема вистинска еуфорија на вестита дека чекате (а понекогаш и само планирате!) трето дете. Нема радост за вас. Некој ве гледа како да сте луди, а некој тоа и ви го кажува. Толку пати во овие години сум ја чула реченицата 

„Честитки за тебе, навистина си храбра (читај: луда), јас тоа не би го можела никогаш.“, што во разговорите по заклучокот дека имам три деца, почнав да предвидувам што ќе каже соговорникот и сама изјавував „Да, да, ние сме храбри и луди.“

Сето тоа е полошо ако првите две деца се од ист пол (особено ако се две ќерки). (Во мојот случај, имаше и коментари, „Вие ги имате двата пола, за што ви е потребно трето?“)

Не смеете да раѓате толку многу деца од љубов. Коментарите и прашањата за финансиите, социјалните придобивки исто така. Се чини дека третото дете е одлука што се носи само од тој аспект.

На улица, странците зјапаат во вас, ве анализираат, се обидуваат да ве класифицираат каде што припаѓате социјално. Вашата бременост го губи својот шарм веднаш штом околината ги забележи оние дури две завиткани околу вашите нозе.

Ви држат предавања полни со совети „што ќе правите сега“. За што не би ми пречело ако се луѓе кои имаат три и / или повеќе деца. Но, скоро никогаш не е така.

Третото дете не е одлука што ја донесувате со фрлање паричка. Третото дете е одлука за да го проширите вашиот сопствен и светот на вашите деца. За да ја постигнете потребна рамнотежа во животот, да ја заокружите емотивната во себе.

Барем така е за мене. Тоа беше мало и многу потребно парче кое го направи мојот свет целосен.

Луѓето со три (и повеќе) деца се храбри, не луди. И тие заслужуваат малку повеќе почит отколку што добиваат.

Извор: zenskikutak.rs