Ајварот помага да ослабнете, а пиперките го чистат целиот организам!Познат доктор објасни како да се препознае најдобриот на пазарот

Добивај вести на Viber

Сезона е на црвената пиперка и ајварот, а докторот објасни како да ги препознаеме најдобрите, како ајварот ни помага да ослабиме и дали содржи витамин Ц.

Гастроентеролог проф. Д -р Воислав Перишиќ во утринската програма зборуваше за неговата омилена храна полна со витамин Ц, од која во моментов правиме зимница.

Пиперките се „бомба“ за имунитет, а ајварот е една од омилените зимници. Сепак, многумина не знаат за што е одличен овој намаз кога станува збор за здравјето, и веруваат во една заблуда. Како прво, ајварот е одличен сојузник за варење бидејќи го забрзува минувањето на храната низ дигестивниот тракт, и ја омекнува столицата ако страдате од запек.

„Транзитот низ цревата е побрз ако е мелено, но морам малку да ги разочарам луѓето, ми се допаѓа ајварот, но неговата хранлива вредност е мала. Ако држите диета, можете да го јадете", вели тој.

Сепак, пиперките губат најголема количина витамин Ц за време на процесот на подготовка, па ако сакате да го зголемите внесот, јадете ги свежи. Професорот Перишиќ советува ајварот да се консумира за појадок.

„Сладок е за јадење, но хранливата вредност му е мала. Јадете го како намаз, ќе ослабите, ставете неколку лажици слободно, не мора да штедите. И ќе имате нормална столица, дефинитивно би го препорачал за појадок. Парче леб, путер и ајвар. Одлична комбинација за стомакот“, рече тој.

„Ајварот е вкусен и убаво мириса, а ако е добро избрана пиперка, тогаш е врв. Но, тоа само ни помага да ја свариме побрзо храната што ја јадевме со ајвар", рече тој.

Како да препознаете добра пиперка за ајвар?

„Пиперката мора да биде црвена, голема како слоново уво, и тешка. Мора да биде месеста! Само тогаш е вистинска за ајварот. Пиперката се губи во ајварот, но влакната остануваат, тоа е многу важно. Тие влакна, исто така, собираат канцерогени, тие мора да излезат од нас преку столицата, и таму пиперката е важна, сето тоа ќе го избрка за неколку часа. Да јадете 20 грама ајвар три пати на ден, или две лажици ќе имате меки столици пет пати на ден. Јадете слободно и без леб, јас така правам, јадам само ајвар со лажица без ништо друго“, рече лекарот.


Фото: фреепик

Трик за најбрзо лупење печени пиперки: Лушпата паѓа за секунда!