„Ако сакате одмазда, почнете да копате два гроба“: Кинеска мудрост која нѐ тера да гледаме на животот поинаку

Кинеската мудрост за животот нѐ тера да гледаме на светот со други очи.

Кинезите имаат интересна мудрост од која може многу да се научи.

*Ако сте трпеливи во еден момент на лутина, ќе избегнете стодневна тага.

*Доброто фрли го во водата, водата ќе ви го врати.

*Големата среќа доаѓа од небото; малата среќа доаѓа од човекот.

*Детскиот живот е како парче хартија на кое секој остава белешка.

*Животот е само мост. Не гради куќа на мостот.

*Кога богатиот човек ќе стане сиромашен, тој станува учител.

*Кога среќата ни се насмевнува, среќаваме пријатели; кога ќе ни го сврти грбот, сретнуваме убава жена.

*Кој ја бара вистината мора да знае да ја поднесе.

*Убавината е мудрост на жената. Мудроста е убавината на мажот.

*Не плашете се од бавен напредок, туку од стоење во место.

*Ако сакате да се одмаздите, почнете да копате два гроба.

*Оној што шутира во целта промашува сѐ друго.

*Направете ги среќни оние кои ви се блиски, а оние кои се далеку ќе дојдат кај вас.

*Ако се сомневате во некој - не го вработувајте, а ако веќе го вработите - не се сомневајте во него.

*Мислата е слична на копање бунар: водата на почетокот е заматена, но полека се чисти.

*Мислењето не е исто со сакањето.

*Младоста предлага, староста одложува, средината извршува.

*Најдоброто време за садење дрвја беше пред 20 години. Второто најдобро време е сега.

*Не биди мрзлив бидејќи мрзеливоста е најголемиот непријател на доблеста.

*Не паѓа секое дрво со првиот удар.

*Човекот не е заведен само од убавината на телото, тој може да биде заведен и од убавината на духот.

*Неколку чаши вино затвораат стотина зделки.

*Парите ќе му ги отворат очите на слепецот, парите ќе ги затворат очите на дебелиот папа.

*Парите понекогаш ги отстрануваат проблемите, но и ги создаваат.

*Патувањето од илјада милји започнува со првиот чекор.

*Патот до пеколот е поплочен со добри намери.

*Трпение. Со текот на времето, тревата се претвора во млеко.

*Трпеливо издржете мала загуба и ќе бидете поштедени од голема.

*Чистата совест не се плаши од чукање во ноќта.

*Човекот е среќен колку што е способен да ги усреќи другите.

*Силен е човекот кој може да ги победи другите; човек кој се освојува себеси - е семоќен.

*Слушам и заборавам, гледам и се сеќавам. Работам и разбирам.


Фото: unsplash

Извор: стилкурир

Каде е патот кон среќата: Непроценливите мудрости на Екхарт Толе кои можат да го променат вашиот живот од корен