Баба Љубица (101) ја открива тајната на својата долговечност: Грижата е најтешка болест, без стрес и фатете се за работа

Таа вели дека официјално била запишана во матична книга на родените на 1 април 1923 година, но бидејќи тоа биле различни времиња, сега е уверена дека е многу постара

Таа е здрава баба со ведар дух, која зачекори во 101. година од животот. Стогодишната Љубица Гавриќ од Дервентското село Осиња, која соседите често ја наоѓаат во нејзината градина до нејзината куќа, ја открива тајната на нејзината долговечност.

-Јадам нормално, но не се грижам многу. Како што ќе биде, нека биде. Ова е најважно. Ако се грижите, тоа е најлошата болест. Се почнува со стрес – објаснила Љубица Гавриќ за „atvbl.rs“.

Затоа бабата денес порачува: „Деца, само не се стресувајте и фатете се за работа, бидејќи работата го прави човекот“. А Љубица и на 101 година не се откажува од работата.

Баба Љубица, иако има повеќе од 100 години, сама ги извршува сите работи во градината. Целиот живот се занимавала со земјоделство и благодарение на тоа со сопругот одгледала четири деца.

- Се занимавав со земјоделство. Беше тоа напорна работа. Човекот умре, децата се омажија, заминаа, јас останав сама. Подвижна сум, можам да се служам самата себе, работам во градината дома и така натаму - додава Љубица.

Децата, внуците и правнуците често ја посетуваат Љубица. Дури и предложиле да живее со нив, но таа не сака.

- Сега сум здрава. 1923, знаете колку години е, но јас сум здрава. Ништо не ме боли, само е старо. Нозете ми се слаби, ама воопшто не ме болат. Здравоа сум, јас не користам никакви лекови - нагласува Љубица.

Љубица е родена во Осиња. Таа вели дека официјално била запишана во матичната книга на родените на 1 април 1923 година. Но бидејќи тоа биле различни времиња, денес е убедена дека е многу постара.Foto: screenshot ATVBL.rs