Д-р Бојана 15 години ги игнорирала симптомите, но на нејзиниот син на 13 години му била дијагностицирана истата болест: „Со години се убедував дека не ми е ништо“

Често е најтешко да си ја признаете вистината, да ја прифатите реалноста и да се соочите со неа на вистински начин без разлика на туѓото мислење. Потребни се години, искуство и сила. А дека тоа е навистина така, најдобро сведочи приказната за д-р Бојана Једокшиќ, на која и биле потребни дури 15 години да се оттргне од самоуверувањето дека нејзината состојба е „ништо“.

-Дури кога го основав Здружението на пациенти со болести на тироидната жлезда „Крилја во нас“ и почнав да разговарам за визијата и идејата на здружението, после 15 години за прв пат реков: „Да, имам Хашимото“.

Со години не се плашев ниту од дијагнозата, ниту од името на болеста, туку некое измешано чувство на срам и страв. Срамота, затоа што не се чувствувам добро, немам доволно сила, а сите велат: „Уште си младa, како толку брзо се изморуваш!“ или „Убаво си се поправила, да не си повторно бремена? или „Повторно си изморена, секогаш спиеш после работа“ или „Како заборави да направиш/повикаш/напишеш?“.

Страв, затоа што дури и кога срамежливо велам дека можеби е се од тироидната жлезда, го добивам оној (не)чуен коментар: „О, тоа не е ништо – тоа е само тироидната жлезда!“, со задолжителното ноншалантно мавтање со раката, ја започнала д-р Бојана својата приказна.

И така, од ден на ден, со радости, оптоварувања, стравови, повеќекратни обврски, Бојана речиси две децении се справува со хронична, доживотна болест, која дури неодамна ја запозна.

- Мојата ранета тироидна жлезда постојано ме изненадува, со својот расположение, тивок, простлив воин карактер. Интересно е што мајка ми не ни знаеше дека ми ја дала најдобрата порака и правец: „Како да те разберам кога ги немам овие проблеми со тироидната жлезда!“

Точно така! Кој ќе ме разбере подобро од оние кои чувствуваат слични тегоби и минуваат низ разни физички и психолошки состојби, осамени во недоволно познатото.

Нови бранови реалност

Погледот на Бојана за болеста дополнително се променил кога на нејзиниот тринаесетгодишен син му била дијагностицирана истата болест. Таа вели дека во тој момент се чувствувала како бран да ја прелеал и да и го исфрлил воздухот од белите дробови.

- Благодарение на прекрасниот доктор, кој при систематскиот преглед ја забележа промената и предложи да се направи ултразвук на тироидната жлезда. Забележав одредени симптоми многу порано, кај него, но едноставно не сакав да ги „видам“.

Заостануваше по раст во споредба со неговите врсници, немаше знаци на пубертет, несоница, пониски оценки, отоци во потколениците и да, имаше видно отечен врат. За среќа тогаш е откриена болеста, како и циста на еден дел од жлездата која се следи. Можело да не се открие уште долго време или дури во подоцнежните години по некои компликации.

И се заблагодарив на докторката која го забележа проблемот, а таа ми кажа дека бидејќи на нејзиниот син на 15 години му бил дијагностициран хипертироидизам (болест на тироидната жлезда која произведува повеќе хормони), за жал и таа забележала промени кај нејзиното момч. но тоа го оправдуваше со обврски на училиште, стрес од запишување во средно, пубертет, интуитивно се сомневаше во тироидната жлезда кај моето дете. Оттогаш, секое дете, особено момчињата, посветува дополнително внимание на тироидната жлезда.

Бојана со години учела лекции

Преку запознавањето на тироидната жлезда и тироидитисот на Хашимото, Бојана дозна дека болеста е наследна и дека ќе се појави кај луѓе кои имаат наследна предиспозиција и некои од предизвикувачите.

- Но, лекциите никогаш не завршуваат. Хашимото е автоимуна болест, и како таква е придружена со најмалку 2 други автоимуни болести. Да, и јас го имам тоа. Низ мојата глава, како зрак светлина, ми помина филмот од мојот живот до тој момент и уште побрзо помислив дека не сакам моето дете да страда поради моето недоволно познавање и несериозно разбирање на болеста со бројни компликации.

Уште помалку сакав една мајка да се чувствува исто, да и страда детето или доцна да се открие болеста, вели д-р Бојана.

На што можат да влијае болеста на тироидната жлезда?

Болестите на тироидната жлезда вклучуваат Гравесова болест, автоимуна болест во која тироидната жлезда лачи повеќе хормони отколку што ѝ се потребни. И оваа сериозна болест е придружена со бројни компликации. Сè почестите карциноми на тироидната жлезда и состојбата на пациентите по операцијата заслужуваат посебно внимание и грижа.

Нарушувањето на тироидната жлезда може да доведе до следните компликации: болести на срцето и крвните садови, дијабетес, потешкотии во добивањето потомство кај двата пола, психолошки промени, остеопороза, артритис, оштетување на видот.

- Преку мојата работа во Здружението на пациенти со тироидни заболувања „Крила во нас“ ми стојат на располагање проверени медицински информации од најголемите домашни и меѓународни експерти кои тесно се занимаваат со болестите на тироидната жлезда.

Пристапот до извори на знаење и споделување искуства со пациентите ги намали моите стравови и несигурности, рече д-р Бојана.

Фото: Приватна архива
Извор: Zena.blic.rs