Fit By Fivе: Популарна физичка програма наменета за деца до 6 години

Сите деца кои престојуваат во ПИКОЛИНИ учествуваат во програмата „Fit By Fivе“, програмата која ги развива физичките, социјалните и когнитивните вештини, преку гимнастика, фитнес и другите кооперативни игри и активности. 

Оваа програма има за цел да ја победи модерната болест - дебелината кај децата. Првиот чекор е здравата исхрана која децата ја имаат во нашата градинка и физичката активност преку програмата „Fit by five“.

Децата вежбаат со музикчка поддршка утрински вежби, имаат меѓусебни трки, креативни работилници, играат спортови со топка и слично. Оваа програма за децата го негува мотото: „Во здраво тело, здрав дух“ и помага во одржувањето на адекватна телесна тежина за нивната возраст. Физичката образовна и наставна програма им помага на децата да ја развиваат фината и грубата моторика, притоа учејќи за спортскиот дух и соработка преку различни тимско насочени и индивидуални активности.