Дали треба често да се мијат бебешките играчки?

Има ли мајка која не се преплашува од помислата дека нејзиното бебе може да „проголта“ нечистотија од неговите играчки.

Има жени коиведнаш штом нивното бебе испушти играчка на подот, ја мијат т.е дезинфицират. Или пак доколку некој ја допира играчката, таа веднаш ја дезинфицира.

„Дали е нормално толку многу да се грижам? Дали треба да ги чистам играчките толку често “, напишала загриженажена на блог за мајки.

Другите жени кои биле во слична ситуација веднаш пишале под нејзиниот пост. Речиси сите се согласуваат едногласно дека играчките, особено оние со кои вашето дете си игра редовно, треба да се мијат супер често.

Сепак, педијатрите не се на ова мислење. „Да, хигиената е важна. Да, дезинфекција исто така, но бидете внимателни. Можете лесно да претерате со чистењето. И да не заборавиме дека не можете целосно да го заштитите вашето дете од бактерии. Да се ​​консумира некои од нив може дури и да биде корисно, бидејќи тоа ќе создаде добар имунитет “, објаснуваат педијатрите.

Сепак, тие признаваат дека сè е индивидуално и не зависи само од строгоста на мајката, туку и од телото на нејзиното дете.