Денес се слави Свети Јован Богослов: На денешен ден се случуваат чуда

Денес го славиме чудото на Светиот апостол и евангелист Јован Богослов, еден од првите ученици на Исус Христос. Додека споменот на овој апостол го празнуваме на 26 Септември.

Јован бил и син на Зебедеј и рибар на Галилејското Море. Јован и Јаков беа прогласени за синови на грмотевиците, по прекарот што им го даде Исус кога ги повика да бидат негови ученици, апостоли.

За Јован Богослов се вели дека бил омилен ученик на Христос. Тој беше единствениот, со Богородица, кој остана под крстот на распнатиот Господ, не оставајќи го, ветувајќи му дека ќе ја заштити Богородица и ќе и служи до нејзиното успение.

Го прогонуваа, понижуваа и измачуваа. За време на минувањето во егзил на островот Патмос, тој ги напишал познатите Евангелие и Откровение, а откако дошол на престолот на императорот Нерва, бил ослободен и се вратил во Ефес. Таму тој продолжил да ги преобратува паганите во христијанство.

Тој веќе беше стар повеќе од сто години кога влезе со своите 7 ученици од Ефес и им нареди да ископаат гробница во форма на крст. Тогаш старецот лежегнал во гробот а неговите ученици го погребаа.

 Кога подоцна верните го отворија Јовановиот гроб, не го најдоа телото во гробот. А на 8 мај секоја година се креваше некоја прашина од неговиот гроб од која се исцелуваа болни од разни болести.

Според народниот вообичаен календар, денес луѓето од селото треба да го одмараат својот добиток, жените не треба да плетат, да работат со ножици или игли.