Дланката на бебето може да открие многу: Дали има аутизам или синдром Турет

Науката дава интересно објаснување за различни работи за рацете на вашето дете. На пример, ако прстите се долги, тоа покажува дека тој ќе биде голем егоист.

Погледнете внимателно во дланките на вашето дете. Ако неговиот показалец е пократок од прстот до малиот прст, тогаш тој ќе биде себичен и алчен. Не е ваша вина, велат научниците, тоа се само хормони.

Која ќе биде структурата на дланките на бебето се утврдува во текот на првите 3 месеци. Антрополозите велат дека ако тестостеронот во матката е во поголеми количини, момчињата и девојчињата се здобиваат со повеќе машки црти. Овој хормон останува висок, дури и кога вашето дете е постаро.

Научно е докажано дека децата со повисоки нивоа на тестостерон во телото се многу поагресивни. Тие се многу по себични. Австралиските научници дошле до овие заклучоци по интересни експерименти и студии. Според нив, луѓето со висока содржина на тестостерон не сакаат да ги споделат, бидејќи не толерираат конкуренција, што е чисто машка стратегија. Размената е многу повеќе типична за жените.

Студиите покажуваат дека децата кои имаат зголемен тестостерон во утробата на нивната мајка се изложени на ризик од хиперактивно нарушување, дефицит на внимание, синдром Турет и аутизам.

Сепак, ниското ниво на овој хормон ги зголемува шансите за вознемиреност и депресија - болести кои се почести кај жените.