Доктор тврди: Правиме сериозна грешка при миењето на заштитните маски


Тој објасни како е добро да ги исчистиме за да можеме повторно да ги користиме

Пандемијата од коронавирус стивнува, но е јасно дека оваа инфекција нема да нè остави наскоро.

Треба да се прилагодиме и да се заштитиме, мора да одржуваме висока лична хигиена и да ја почитуваме социјалната дистанца.

Владата, воведе и мерка за задолжително носење маски надвор како превенција, затоа што сите може да бидат болни и можеби не знаат за тоа, а со тоа и да ги заразат другите.
На почетокот од пандемијава земјава се соочи со недостаток на маски и средства за дезинфекција, но сега состојбава се стабилизира и има средства за заштита низ аптеките и маркетите, но како всушност го користиме сето ова?

Д-р Евгениј Комаровски, откри голема грешка што многумина ја прават во обидот да ги исчистат своите маски за многукратна употреба. Лекарот, исто така објасни кој е најдобриот начин за дезинфекција на нашите маски.
Според него, не мора маскатада се исчисти  на посебен начин, а тоа што некои ја ставаат маската во вода на вриење или ја ставаат во микробранова печка со алкохол, е сосема погрешно.

„Само измијте ја маската со рака со детергент и оставете ја да се исуши“, рече Комаровски.
„Може да користите секаков вид на препарат за чистење, дури и за миење садови и за перење на алишта. Може да ја накиснете малку маската и потоа да ја исперете и оставете ја да се исуши“, рече тој.

„Ако имате над 60 години, ако сте со прекумерена тежина, сте пушач, имате хипертензија - носете маски. Заштитете се себе и другите, ова е одговорно“, рече тој.


Извор: jenata.blitz.bg

Ова е единствената маска за која американски експерти велат дека е најефикасна против коронавирусот