Домаќинки, внимавајте: Не го ставајте маслото за јадење на овие 2 места, еве зошто

Добивај вести на Viber

Правилното складирање на маслата за готвење може да им го продолжи нивниот рок на траење. Покрај тоа, ќе ги зачувате хранливите материи

Секоја домаќинка има барем неколку различни масла за готвење во својата кујна – од сончогледово до маслиново или од кокос.

Иако се одлични извори на здрави масти и антиоксиданси, нивното складирање може да биде клучно за зачувување на нивниот квалитет и хранливи својства.

Сепак, повеќето луѓе не ни знаат дека не ги чуваат правилно и прават основни грешки за складирање.

Температурата може да го оштети маслото

Многумина од нас мислат дека најдоброто место за складирање масло е во близина на шпоретот затоа што го сакаат на дофат. Сепак, маслото кое е постојано изложено на топлина може брзо да го изгуби својот квалитет. Идеалната температура за складирање на масло не треба да надминува 20°C. Ова правило е особено важно за маслата со пониска точка на чад, како што е маслиновото масло.

Повеќе совети за зачувување на маслото во кујната

Исто така, добро е да се земе предвид типот на масло што го користите. Додека некои масла, како што е кокосовото масло, може да се чуваат на собна температура без никакви проблеми, други, како што е маслото од ленено семе, подобро е да се чуваат во фрижидер за да се продолжи рокот на траење.

И ако откриете дека имате масло кое почнува да се расипува, не го фрлајте веднаш! Рацидото масло сè уште може да се користи надвор од кујната, на пример за подмачкување алати или како основа за домашни сапуни.

Правилното складирање на маслата за готвење може да го продолжи нивниот рок на траење. Покрај тоа, ќе ги зачувате хранливите материи. Иако е погодно да ги оставите покрај шпоретот или во проѕирни шишиња, размислете за долгорочно зачувување на нивниот квалитет.


Фото: freepik