„Има три профила на луѓе кога се работи за вакцинација, а луѓето од третиот тип се фабрики за нови соеви“: Тврди познатиот професор Сакиќ

Професорот Борис Сакиќ, невроимунолог, биолог и професор на универзитетот, зборуваше за РТС за вакцинацијата

„Луѓето кои не се вакцинирани се фабрики на нови соеви“, изјави професорот Сакиќ за РТС.

На прашањето како да се мотивираат луѓето да се вакцинираат, тој рече дека е многу важно кој зборува за вакцинација, без разлика дали е некој на власт, авторитет во здравството или личност на која луѓето имаат доверба.

Според него, оние на кои им се верува треба да бидат ангажирани за да ги мотивираат луѓето да се вакцинираат.

Научен труд од списанието „Nature“, група англиски психолози, ги карактеризира профилите на пациенти кои имаат различен став кон вакцинацијата од Ковид-19.

„Во таа работа идентификуваа три типа луѓе - оние кои прифаќаат вакцинација и 65 проценти од нив се одговорни, оние што се сомневаат, 25 проценти од нив и оние кои се отпорни не веруваат во вакцинација, кои се околу 10%“, објасни Сакиќ.

Како што наведе, меѓу оние кои се сомнителни и отпорни има многу психотици или верници, затоа е важно да им се обратиме и да им објасниме.

Зборувајќи за видот делта плус на коронавирусот, професорот објасни дека тој е само малку позаразен од видот делта, доминантен е во Англија, но најважно е што не е посмртоносен од делта сојот.

„Тие што не се вакцинирани се фабрики на нови соеви“, потенцира невроимунологот, додавајќи дека никој не предвидувал дека има толку многу луѓе кои не сакаат да се вакцинираат.


Фото: RTS/screenshot

„Луѓето не знаат за овој лек, затоа и умираат“: Ова може да го кажат само оние кои не слушнале за скандал со ивермектинот, тврди научник