Инспиративни цитати за моќта на жените

Силата на женскиот дух не е нешто што се постигнува со леснотија и прилепување на прстите, туку тоа е нешто во кое нашиот смирен дух верува од срце. Затоа често истражуваме и бараме возбудливи, инспиративни приказни или цитати кои не мотивираат, ни даваат сила во нашите секојдневни животи и се стремиме да бидеме најдобрата верзија на самите нас.

Можеме да ве инспирираме со некои мудри мисли, извлечени од богатството на искуство на некои од најпознатите личности во шоу-бизнисот, како и граѓански активисти кои ги бранат женските права ширум светот. Уживајте во читањето.


„Секогаш кога една жена се брани, без да знае и без да го објави тоа, таа ги брани сите жени“ - Маја Ангелу


„Животот не е трка меѓу мажите и жените. Тоа е соработка “ - Дејвид Алехандро Ф.


„Мажите не стареат поубаво од жените, едноставно им е дозволено да стареат“ - Кери Фишер


„Немам намера да се ограничам само затоа што луѓето не го прифаќаат фактот дека можам да направам нешто друго“ - Доли Партон


„Жената е како торба со чај. Никогаш не знаете колку е силна се додека не влезе во врела вода “ - Елеонор Рузвелт


„Најхрабрата акција е да размислите сами. Надвор гласно “ - Коко Шанел


„Најчестиот начин на кој луѓето се откажуваат од својата моќ е со размислување дека неможат“ - Алис Вокер


„Јас сум привлечен од филмови кои имаат силни женски ликови затоа што има силни женски ликови во мојот живот“ - Рајан Гослинг


„Мајка ми ми рече да бидам дама. А за неа, тоа значеше да бидам јас, да бидам независна “ - Рут Бадер Гинсберг


„Феминист е оној кој ја признава еднаквоста и хуманоста на жените и мажите“ - Глорија Штајнхам


„Не живејте нечиј живот и нечија идеја за тоа каква е жената. Жената си ти “ - Виола Дејвис