Интелигенцијата е способност на прилагодување на промени: Мисли на Стивен Хокинг кои ќе ве замислат

Стивен Хокинг беше еден од најпочитуваните англиски физичари и космолози. Неговата книга „Кратка историја на времето“ е објавена во 1988 година, беше на бестселер листата на Сандеј Тајмс цели 237 недели. 

Ова се неговите најпознати цитати:

 • Колку и да бил тежок животот, секогаш можете нешто да правите и да бидете успешни во тоа.
 • Забележав дека дури и луѓето кои веруваат дека се е преодредено и дека не можеме ништо да направиме за да го промениме тоа глаат лево и десно кога ја поминуваат улицата.
 • Интелигенцијата е способност на прилагодување промени.
 • Луѓето ќе ве избегнуваат ако секогаш сте нервозни и ако често се жалите.
 • Животот би бил трагичен да не е толку смешен.
 • Кога би можел да бирам кој суперхерој да бидам, би бил Супермен. Тој е се што јас не сум.
 • Јас сум дете кое никогаш не порасна. Се уште често прашувам „како“ и „зошто“ и понекогаш наоѓам одговор.
 • Луѓето кои се фалат со својот коефициент на интелигенција се губитници.
 • Работата дава смисла и цел и животот е празен без неа.
 • Што правел Бог пред создавање на светот?
 • Жени. Тие се целосна мистерија.
 • Не можам да се преправам со перика и темни наочари-ме издава инвалидската количка.
 • Ако го разберете универзумот, вие на некој начин го контролирате.