Интервју со Проф. д-р Љупчо Коскаров: Човек со две срца

Работниот ден на проф. Д-р Љупчо Коскаров декан и професор на Универзитетот Еуропа Прима почнува во 8 часот. Во поладневните часови се подготвува за пробите со своите колеги, поврзани со уметничка активност. Претседател е на Собранието на Сојузот на музички уметници на Македонија, (СОКОМ). Вели дека не постои тешка функција. Потребна е добра психофизичка подготовка. А тој ја стекнува со вежбање, возење велосипед, пливање. Обрнува и внимание на здравата исхрана, за која е одговорна неговата сопруга. 

Разговорот со Коскаров е вистински благодет. Искрено ќе ви каже дека потекнува од сиромашно кавадаречко семејство, но со богата музичка традиција. Горд е што со својот талент и упорна работа, борејќи се сам со тешкотиите, стигнал и постигнал успех. Своето образование го оформил на Универзитетите во Љубљана, Скопје, Софија и Благоевград. Добитник е на повеќе награди и признанија во Р.М и во странствоВо текот на својот професионален развој и кариера учествувал на бројни семинари и мастер класови во земјата и надвор од неа. Исто така, водел и бројни семинари со ученици, студенти и наставници по труба во земјава. Учествувал на бројни научни конференции и симпозиуми во Србија, Турција, Бугарија, Унгарија и Словачка, за што има добиено и сертификати за учество. Објавил стручни, научни трудови, учебници и прирачници.

Следува период на уписи на нови студенти на факултетите. Каква програма ќе понудите за привлекување на нови студенти? 

- За жал, заради пандемијата, сега сме во друг начин во придобивање и анимирање на нашиот Универзитет, за да се запишат новите студенти. Едноставно ги користиме електронските медиуми и комуникацијата што ја имаме на Фејсбук. И на тој начин, сите што се заинтересирани ги информираме што е интересно за нивната кариера, за да се запишат на нашиот факултет. Инаку, во изминатиот период можеме да кажеме дека имавме многу студенти. Кога дојдов на факултетот во 2010 година, имаше многу мал број студенти, а сега бројот е четирикратно зголемен. За среќа имаме студенти и од Србија, Хрватска, Црна Гора Косово, Албанија. Навистина стануваме интернационален универзитет. 

ЦЕЛОТО ИНТЕРВЈУ ЧИТАЈТЕ ГО НА ФАКТОР, ТУКА.