Избегнувајте го овој зеленчук: Лекарите се сигурни дека предизвикува хипертензија и го нарушува здравјето

Овој зеленчук, доколку се консумира во поголеми количини, може да направи сериозни здравствени последици

Високиот крвен притисок или хипертензија влијаат на се поголем број луѓе. Може да доведе до смртоносни компликации, вклучувајќи мозочен удар и срцев удар. Оваа состојба може да се спречи со правилна диета и вежбање, а научниците дошле до заклучок дека ризикот ќе биде значително намален доколку го извадите компирот од менито.

Конзумирањето на четири или повеќе оброци што вклучуваат компири во текот на неделата ја зголемува шансата за добивање на висок крвен притисок за околу 11 проценти, во споредба со луѓето кои јадат помалку од една порција месечно, тврдат научниците.

Најдобрата замена за компирите, според лекарите, е цвеклото. Содржи нитрати, кои помагаат да се разредат крвните садови, а потоа да се намали крвниот притисок.

Покрај цвеклото, јогуртот може да помогне и во борбата против хипертензијата. Поради високата содржина на калциум, магнезиум и калиум, јогуртот има позитивен ефект врз состојбата на високиот крвен притисок. Редовната консумација на јогурт може да го намали ова ниво до 20 проценти.

Најчестите симптоми на висок крвен притисок се:
*Посилно чукање на срцето
*Крв во урина
*Силни главоболки

Од клучно значење е сите на возраст над 40 години да го проверуваат својот крвен притисок најмалку еднаш на пет години.


Извор: stil.kurir.rs

Важно предупредување: Десет знаци на вашето тело кои покажуваат дека не сте здрави