Јавноста згрозена од несовесни родители: Колку често се одзема родителско право?

Помалку од десет постапки се поведени лани за одземање на родителско право, при што дел од нив имаат епилог, а некои уште немаат судска разрешница.

Но, во земјава ретко се одзема родителското право.

Според податоците добиени од ЈУ Завод за социјални дејности лани на ниво на држава имало 8 постапки за одземање на родителско право, велат од Министерството за труд и социјална политика.

Во 6 случаи постапката пред судот е отпочната од страна на Центар за социјална работа, а во 2 случаи била отпочната од страна на другиот родител.

Повеќе на ФАКТОР