ЈОВАНА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Денеска се празнува името и делото на Свети Јован Крстител. Именден празнуваат сите оние кои го носат неговото име- Јован, Јована, Јоана, Јовица, Јанкула...

Името Јована има исти корени со Ивана и Јана, со исти корени и со исто значење, изведени од името Иван женска словенска фотма од грчкото машко име Јоханес односно Јован и значи „Бог е милостив“.

И навистина, девојката со име Јована е исклучително дарежлива душа која е подготвена да ја даде целата своја љубов, нежност, внимание и искреност, сè додека луѓето околу неа кои ја сакаат се среќни и задоволни, тогаш нејзиното срце е полно и знае дека направила една неверојатно одлична работа затоа што помогнала некому и направила еден момент од нивните животи поубави.

Неколку факти за личностите со име Јована: 

- тие  се многу паметни, лесно учат и брзо стекнуваат ново знаење, затоа што се интелигентни и високообразовани

- тие се многу „живи“, енергични, оптимистични и секогаш во движење, па не можат да издржат да им биде досадно, и многу се сакаат авантури

- жените со име Јована се големи гурмани, сакаат храна и гурманска храна, тие никогаш не држат, а најмногу од сè сакаат  чоколадо и слатки

- тие се предодредени за големи дела и успеси, тие се многу вредни и добро знаат што сакаат „во животот“, никогаш не се откажуваат и се одлични борци за нивните идеали и цели