Јованка веќе 11 години работи сама како вулканизерка: „Рацете можеш да ги испереш кога се извалкаат, но образот не“

Таа не е само инспирација за жените, туку и опасна конкуренција за мажите

Жените со години полека но сигурно чекорат по патиштата на „машките работни места“ и со својата храброст ги бришат сите оние предрасуди кои одредуваа дека одредена работа треба да биде – машка. Јованка Миљковиќ е дама во работен костум, која веќе 11 години работи како вулканизер во својата работилница во Смедерево, а овој пат ги отвори вратите на својата работилница и своето срце.

Ја најдовме со полна сила, додека клиентите стоеја на страна и ја гледаа како ги менува гумите вешто, брзо и со насмевка.

Низ приказната ни откри дека по смртта на сопругот почнала да бара работа, но кога сфатила дека малопродажбата не е местото за неа, решила да собере храброст и да продолжи со бизнисот на нејзиниот сопруг. Отворила работилница, вратила стари муштерии кои го познавале нејзиниот сопруг, но добила и многу нови.

Кога ја прашавме што им одговори на луѓето кога велат дека тоа е „валкана работа за жена“, Јованка рече:

- Тоа е валкана работа - тоа е. Но, кога рацете се валкани, тие се мијат. Ако не денес, тогаш утре. Но, лицето - лицето никогаш не се мие.

Јованка наведува дека конкуренцијата „се чувствува во воздухот“ и дека забележува дека на некои нејзини колеги не им е баш најудобно што жена ги презема нивните работни места. Но, како што вели - „жените можат се, а тоа го прават и подобро од повеќето мажи“. На ѕидовите на нејзината работилница се испишани мотивациони пораки, а може да се забележат дури и неколку пораки од нејзините клиенти како: „Јованка кралицата“, кои тајно ги оставаат во омилениот вулканизер.

Иако постојано работи со автомобили и толку многу луѓе чекаат да ги променат гумите и да ги испратат, знаејќи дека можат безбедно да возат, Јованка дури сега, на 55-годишна возраст, аплицира за возачка дозвола. И за тоа додаде да - никогаш не е доцна.

Во интервјуто таа на шега раскажа како реагираат клиентите кога ќе ја видат како излегува или е дотерана, па изјавува:

- Не можат да поверуваат. Знам да се дотерувам и да облечам мини, иако имам 55 години, не се откажувам.

Иако ова е за восхит, вулканизерката нагласува дека работата е физички напорна и дека поради болки во грбот често мора да има простор за масажи.

Но, на прашањето кои се недостатоците на оваа работа, таа одговори дека во првите неколку минути проблем и биле големите автомобили, а дури подоцна ги спомнала и здравствените последици. Тоа доволно говори за нејзината сила и љубов кон оваа работа.


Извор: Телеграф.рс

Видео: Принтскрин