Јутуб наместо телевизија: Зошто малите деца прават ваков избор?

Забавната мултимедијална содржина дизајнирана за деца е подостапна денес од кога и да било, а технологијата е составен дел од нивниот живот. Она што родителите го забележуваат е дека малите деца повеќе сакаат да гледаат видеа на платформата ЈуТјуб отколку на класичната телевизија.

Зошто е така?

Во реалноста, овие две платформи се спојуваат на некој начин. ТВ-емисиите што се емитуваат на телевизија може да се најдат и на YouTube (Јутуб), но оваа услуга им е попривлечна за децата од повеќе причини.

Кога детето го користи YouTube за да гледа содржини, тоа контролира што има на него. Кога гледаат ТВ канал, мора да гледаат што е прикажано. Со помош на Јутуб, тие можат да изберат што да гледаат, па дури и ако се заморат од одредено шоу, лесно можат да го променат гледаното во секунда.

Плус, лесен е пристапот до YouTube. 

Според „Меркур њуз“, децата паметен телефон добиваат во просек од 11-та до 12-та година. Бидејќи ги поседуваат овие уреди, тие можат да пристапат до YouTube - кога и да посакаат, дури и на пат до училиште или во парк со пријателите, пренесува Индекс.

Гледањето на YouTube може да биде корисно, но може да има и негативни последици затоа што детето има пристап до информации за сè што го интересира. На пример, ако сте заинтересирани за вселената, животните или науката, има неколку содржини на YouTube на која било тема.

Тоа е исто така платформа што овозможува интеракција. Децата можат да ја коментираат содржината и да се чувствуваат како да се дел од заедницата, а чувството на задоволство што го предизвикува ги „тера“ да сакаат да се вратат за повеќе.

Покрај тоа, на YouTube се појавуваат нови содржини секој ден на различни јазици и секое дете може да најде нешто интересно за себе во секое време.


Фото: Youtube/screenshoot

Можеби ќе ве интересира: