Како правилно да им покажеме љубов на децата

Нежната прегратка и топол збор се добредојдени во секоја ситуација.

Нашите деца треба да се чувствуваат и знаат дека се сакани со безусловна љубов која можеме да обезбедат само ние, нивните родители, љубов која не е поврзана со нивното однесување или достигнувања, и не може да се отповика или манипулира со ништо.

Љубовта треба да се покажува на различни начини, преку нежност, покажување почит и прифаќање. Па дури и преку начинот на кој ние се грижиме за нив и како ги воспитуваме.

Од првиот ден, бебињата имаат физичка и ментална потреба за физички контакт со нивните родители. И не само во детството, децата имаат потреба од прегратка во текот на целиот период растат, па се до целиот патот кон зрелоста.

Дури и возрасните уживаат во прифаќањето на своите родители.

На децата им треба охрабрувања понудени од страна родителите. Тоа може да се прави преку физички контакт во форма на бакнежи и прегратки, галење на лицето или прегратка со раката околу раменици. Вашите чувства всушност треба да се зајакнат со тоа што ќе им кажете дека се сакани.

Премногу родители, се разбира ненамерно го занемаруваат физички контакт со децата, посебно кога ќе пораснат.

14-годишник можеби не може да биде склон да се побара какви било физички чувства кон своите родители во присуство на нивните врсници, сепак тинејџерите се многу среќни да бидат вратени дома во прегратката со својата мајка или татко.

Родителите кои имале детство со многу љубов, многу полесно може да ја изразат љубовта од родителите кои биле лишени од физички контакт како деца. Значи, некои родители треба да направат многу напор да покажат љубов на тој начин, но пред сè важно е децата да не ја доведуваат во прашање љубовта на родителите.

Малите деца сакаат да ги видат своите родители во споделувањето на нивната љубов. Љубовта, исто така, мора да се изрази преку учење децата бидат среќни во нивната околина.

Постојат два начина за покажување на љубовта - едниот пример се нежните прегратки и бакнежи надополнети со зборови како пофалба и охрабрување, а другиот начин е да ги научите децата како да се однесуваат убаво. Деталите значи многу.

Покрај вообичаените начини како да им покажеме на нашите деца дека се сакани, за нив се важни и малите гестови. На пример, ако имаат тест во училиште, кажете им дека на нив мислите, преку испраќање со охрабрувачките пораки за среќа: „Мислам на тебе, покажи им што знаеш, можеш да го сториш тоа“. И, не чекајте посебна можност да го наградите вашето дете со прегратка или со топол збор.

Прегрнувајте ги своите деца и кажете им дека не можете да им одолеете, бидејќи се толку убави и драги за вас. Зарем не би сакале нашиот партнер да го стори тоа понекогаш?  Децата имаат потреба од љубов, постојано.