Како жената сфаќа дека е време да се разведе од сопругот – Мудро објаснување од Фрида Кало

Еднаш прочитав статија во едно машко списание што ми остави силен впечаток. Тоа беа стихови напишани од мудар човек што ми останаа во сеќавањето.

Во таа статија беше речено: „Се додека жената нешто бара од тебе, додека те гњави и лути, сè е во ред. Таа те обликува за себе. Но штом ќе замолчи, штом почнуваш да ѝ договараш сè, знај дека тоа е почеток на крајот. Тоа се вика „лебедова песна“. Тогаш на мажот му се чини дека животот станал идиличен, односите се смириле, но во тој момент жената прави други планови - таа планира колку време ќе биде потребно за да го добие билетот и каде ќе лета. Засекогаш“.

Овие зборови ме натераа да размислувам. Дали има вистина во тоа? Дали нешто толку безопасно како замолчувањето на жената може да биде почеток на крајот на врската? Дали постои врска помеѓу задоволството на жената и стабилноста на врската? Размислувајќи за тоа, се сетив на Ирина Какамада, која еднаш во директен пренос на својата социјална мрежа рече дека почетокот на крајот на врската е најмалата иритација што ја предизвикува партнерот.

Ако забележите дека нешто ве нервира, знајте дека оваа фаза од животот со таа личност поминала. Оваа изјава предизвика поделени мислења кај жените. Некои ја поддржаа Ирина, споделувајќи ги своите приказни и потврдувајќи дека им се случиле слични ситуации. Тврдеа дека на среќата нема враќање и дека се поминува.

Од друга страна, другите се смееја со емотикони во коментарите, тврдејќи дека бракови во основа би биле непостоечки доколку се разведеме од нашите сопрузи после секоја иритација или расправија. Имајќи ги предвид сите овие перспективи, се сетив на една приказна што ми ја раскажа еден пријателка.

Никогаш не размислувала за развод и живеела со сопругот повеќе од десет години. Меѓутоа, еднаш нејзиниот сопруг отишол на службено патување на еден месец, а таа останала сама на фармата, очекувајќи досада и тага. Но, тогаш се појавија нејзините соседи. Тие предложија да се организира моминска вечер. Наскоро таа и самата ги покани далечните роднини да го посетат нејзиниот дом.

Кога роднините си заминале, новата сосетка ја поканила на гости да се извини за нередот. Потоа седеле заедно, пиеле чај, разговарале и се смееле. Неколку дена подоцна, нејзиниот сопруг се вратил дома, но таа сфатила дека со него се чувствува како птица во кафез. Немале теми за разговор, немало смеа, немале можност да ги покани пријателите да ги посетат.

Тоа не било прифатено во нивното семејство. Како да исчезнал кислородот, но не само во белите дробови, туку и во душата. Се прашував како може да ги живее сите тие години во таква ситуација. Оваа приказна ме натера да размислувам за различни аспекти на женската природа. Жените се различни, иако можеби нема толку многу бестрашни авантуристи кои се подготвени да се откажат од се што изградиле за да започнат нешто ново.

Сепак, жената е креативно суштество. Нејзината раздразливост во повеќето случаи може да биде причина да се земе валеријана, наместо да се дели стекнатиот имот заедно. Има една поговорка која вели: „Ако бараш пријател без мана, ќе останеш без пријатели“.

Се сеќавам и на еден познат психолог кој раскажа приказна за една многу богата жена која дојде кај него и постојано зборуваше за злоделата и грешките на нејзиниот сопруг. Секој пат кога таа го прашуваше: "Дали да се разведам од него? Што велат твоите паметни книги? Дали е време?" На што психологот одговорил: „Од тебе зависи“. Таа се изненади и праша: „За што ти плаќам? Психологот одговори дека на неа е да донесе одлука, бидејќи никој не ја знае ситуацијата подобро од неа.

Се сетив и на изјавата на уметничката Фрида Кало на нејзиниот сопруг: „Не барам од тебе да се извинуваш кога мислам дека си згрешил. Не барам да ме прегрнеш кога ми е најпотребно. Не барам од тебе да ми кажеш колку сум убава, дури и да не е вистина. Не барам да ми се јавиш и да ми кажеш како ти помина денот и колку ми недостигаш. Не барам да ми се заблагодариш за се што правам за тебе и се грижи за мене кога ми е сува душата. Не барам да ме слушаш кога имам илјада приказни да раскажам. Не барам да направиш ништо за мене , па дури и да се обидеш да бидеш тука засекогаш. Бидејќи ако треба сето тоа да го побарам од тебе, тогаш тоа не го сакам повеќе.