Кога мажот ја изневерува жената, тој се понижува себе си: Од сопругот на крајот не останува ништо

Ако мажот ја понижи и навредува сопругата, со текот на времето може да изгуби се‘. И во ова нема „мистика“. Вообичаена психологија и филозофија на животот.

Академик Ландау беше голем научник. Но, за жал, тој имал афери со дамите и без размислување ги носел дома кај сопругата. Императорот Александар II направи многу за татковината. Но, тој ја сместил љубовницата до своите деца токму во палатата, над одајата на неговата сопруга. Пушкин сакал да ги сподели своите впечатоци со својата сопруга, доаѓајќи од „веселата куќа“ и да раскажува со кого и како го поминувал времето таму.

Зошто жените не беа навредени?

Академик Лаундау потоа бил прегазен од автомобил и станал беспомошен инвалид. За него, се разбира, се грижела неговата сопруга. Што друго? Александар II бил убиен од терористи, нозете му биле разнесени од бомба, па не ѝ ни се јавил на љубовницата да се поздрави кога умирал, туку и се јавил на сопругата. И Пушкин умре во прегратките на сопругата по смртоносен дуел... А може да се наведат многу такви примери.

Овие големи мажи со своето однесување ги повредувале своите сопруги и им предизвикувале страдања. Но, нивните сопруги ги сакале со сето свое срце! Не, ниту лошата судбина, ниту Вишите сили не ги казнија овие луѓе. Поентата е што ги понижуваа своите сопруги. Ги спуштувале на најниско ниво. Жената престанала да биде пријател, верен партнер, придружник и поддршка. Таа станала нешто како роб, нешто како лојално куче кое понекогаш го гали неговиот сопственик. Или можеби клоца.

Жената престанала да биде пријателка, станала слугинка. Ќе биде од понизок ред, како што велеле. И човекот се осудил на осаменост, тој момент кога решил да ја понижи најблиската личност.

Кога мажот го прави ова, тој веќе не е во брак, тој е самец, без разлика дали покрај него е жена. Осамен значи ранлив. Тоа значи дека тој може да биде нападнат или измамен, повреден. Тој се бори еден на еден со непријателите. А можел да има вистински пријател! Ништо не ја заменува вистинската женска поддршка, лукавството, интуицијата, способноста да се видат знаци и да се почувствуваат луѓето.

Ова е причината зошто вистинските успешни мажи ги негуваат и почитуваат своите сопруги. Таа е нивниот вистински пријател, а не само сопруга или љубовница. Понижувајќи друг, вие се понижувате и слабеете себеси, на радост на вашите непријатели. И станувате осамени, беспомошни и слаби. Почитувањето на жената е клучот за успехот и долгиот живот. А навредувањето жена не е тешко. И кога ќе го направите тоа, само тогаш можете да изгубите сè….


Фото: unsplash

Извор: оазазнања

„Засакав друга жена и сакам да ја напуштам фамилијата“: Свештеникот Андреј сo мудар одговор