Лекари одбиле трансплантација на црн дроб на жена која умира: Нејзиниот партнер сака да донира дел од органот, но има проблем

Аманда Хаск сега има само уште неколку недели живот...

На девојка која е пред смрт ѝ беше одбиена делумна трансплантација на црн дроб понудена од нејзиниот партнер - затоа што пиела алкохол додека била на листата на чекање за операција.

Аманда Хаск веќе три месеци е на апарати за одржување во живот, чекајќи го потребниот орган. Но, нејзината трансплантација беше одбиена откако лекарите открија дека 36-годишната девојка е зависна од алкохол пред таа да биде примена во болница.

Сега на нејзиното семејство и на најблиските им е кажано дека има само неколку недели живот, и покрај тоа што Аманда се согласи да влезе во програма за лекување на зависност од дрога откако ќе добие нов црн дроб.

- Ова беше ненадејно отрезнување за неа и сакаше да ја искористи секоја предност и секоја можност за да се увери дека ќе може да ја добие оваа трансплантација и да го промени својот живот - изјавил нејзиниот партнер Нејтан Ален за CTV News, а пренесува „Дејли мејл“.

Самиот Ален се понудил да биде донатор на црн дроб за неговата сопруга, бидејќи таа ја има  крвната група како Аманда, но лекарите од Универзитетската здравствена мрежа во Онтарио го одбија нејзиното барање за трансплантација, наведувајќи ја „минималната апстиненција надвор од болницата“.

Следниот потег на несреќниот сопруг е да се обиде да ја однесе сопругата во Европа каде би можела да има можност за трансплантација, но тој се плаши дека Аманда нема да преживее толку долго.

„Минатата недела ни беше кажано дека има уште неколку недели живот, можеби еден месец ако има среќа“, рече Ален, објаснувајќи дека третманот може да чини 300.000 долари: „Ќе направам се што можам за да и го спасам животот, исто како и овде треба да работи медицинската професија.

Хуск почнала да пие како тинејџерка и се борела со својата зависност и се обидувала да ја стави под контрола.

Прашање за етика

Овој случај уште еднаш ги покрена етичките прашања за лекувањето од зависности. Околу 600 луѓе само во Америка во моментов чекаат за трансплантација на црн дроб од различни причини. Загрижувачки е тоа што околу еден од десет луѓе кои веќе имале трансплантација на црн дроб поради оштетување на црниот дроб поврзано со алкохол се враќаат на своите пороци по операцијата.

Дебра Селкирк, чиј сопруг Марк почина во 2010 година, откако беше одбиен за трансплантација на црн дроб поради алкохолизам, ја критикуваше одлуката.

- Постапката за спасување живот се заснова на забележано лошо однесување. Луѓето не успеваат затоа што не вежбале или затоа што работат премногу или не спијат доволно или не ги следеле наредбите на нивниот лекар. Така, во случајот со Нејтан и Аманда, гледате дека некому му велат: „Не ги следевте наредбите на лекарот, затоа нема да ви помогнеме. Ќе ве оставиме да умрете“, вели Селкирк, кој се залага за повеќе сочувство за оние со откажување на црниот дроб предизвикано од злоупотреба на алкохол.

Хирургот за трансплантација на црн дроб од Едмонтон, д-р Саумиа Јајакумар, кој не е вклучен во случајот, објаснува дека критериумите за трансплантација обично се прилично униформни низ Канада.

- Тоа е скапоцен подарок. Тоа е ограничен ресурс. Како што можете да замислите, донесувањето на овие одлуки може да предизвика значителна морална болка за членовите на тимот. Можеме да ви дадеме сосема нов црн дроб, но ако не можеме да ги промениме сите околности што доведоа до откажување на црниот дроб, тогаш дали навистина ви направивме услуга? - прашува докторот и додава: - Би рекол дека секој центар за трансплантација во Канада има потешкотии и со пристап до средства за ментално здравје за пациентите и со пристап до лекари за ментално здравје за програми за трансплантација.

Според Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам, имало повеќе од -45.000 смртни случаи поврзани со алкохол во САД во 2022 година. Околу 29.000 смртни случаи биле мажи, додека останатите 16.000 биле жени. Тоа е затоа што алкохолното заболување на црниот дроб погодува повеќе мажи отколку жени, но стапките кај жените се зголемуваат во согласност со повеќе жени кои пијат отколку порано.

Од друга страна, жените повеќе умираат од оваа болест, чии симптоми вклучуваат болки во стомакот, замор и жолтица. Истражувачите од Институтот за срце Смит во Седарс-Синај открија дека жените со заболување на замастен црн дроб поврзано со алкохол имаат речиси двојно поголем ризик да умрат во одреден временски период од мажите со иста состојба.

Лекарите веруваат дека ова може да биде затоа што жените произведуваат помалку ензими кои го уништуваат алкохолот од мажите и генерално имаат помала телесна маса и содржина на вода.

- Не можеме да коментираме за конкретни случаи поради приватноста на пациентот, но можеме да кажеме дека има неколку критериуми за исполнување на барањата на живите дарители, од кои само два се крвната група и подготвеноста - велат надлежните кои донеле одлука за отфрлање на трансплантацијата.

Фото: CTV News
Извор: Оna.telegraf.rs