Лекција која се учи од силни мајки: Дали вие ги учите децата на ова

Растење на девојчиња во прегратка на силна мајка

Додека сме млади и неискусни жени, не сме свесни за сè што нè учи мајка ни, не само со зборови, туку и со нејзиниот пример, однесување и став кон животот, за што сме сведоци секој ден.

Сè што таа вели, прави и искусува, почнува да се цени дури подоцна. Само кога ќе пораснеме, само кога самите ќе станеме мајки.

Женската сила е посебен вид на сила, онаа што тешко може да се пробеди, онаа што се стекнува со пробивање низ животот во свет во кој мажите би сакале да го водат водството.

Еве лекции научени од силни мајки:

Независноста треба да се цени

Не ти треба маж за да те спаси или некој друг да се грижи за тебе, на пример ќе научиш дека си способна да водиш целосен и среќен живот без обврска да го споделиш со некој друг.

Ќе научиш дека можете да изградиш дом, да одгледуваш деца, да готвиш, миеш и во исто време да имаш успешна кариера. Ти, всушност, ќе научиш како да бидеш супер-жена.

Што значи безусловна љубов

Мајката го жртвува своето време, здравје и младост за тебе и твоите браќа и сестри и, сепак, таа никогаш нема да се жали. Тој секогаш ќе има насмевка на лицето и ќе се даде сè повеќе и повеќе.

Ќете научи како изгледа несебична и безусловна љубов и ќе знаеш дека нема да ја видиш таквата љубов на кое било друго место.

Како да се сакаш себе си

Ќе знаеш како да се свртиш и да одиш подалеку од нешта што не се за тебе, ќе научиш како да продолжиш напред иако целиот свет е против тебе, и ќе знаеш да веруваш во себе кога сите други се сомневаат.

Ќе научиш да не бидешсо скршено срца и неуспеси; Она што те одредува е начинот на кој се опоравуваш од сите падови и колку напорно се бориш за животот што го сакаш.

Може да бидеп силна и нежна

Силните мајки се всушност многу чувствителни, само тие го чуваат тоаскриено внатре, но сепак ќе видиш како мајка ти плаче тивко заради страдањето или останува будна цела ноќ да се грижи за тебе кога си болна, или таа не може да спие затоа што нешто тебе те мачи.

Начинот на кој таа те прегрнува кога си била тажна ќе ти ја покаже нејзината сочувство и нежност.

Не е лесно да се биде мајка

Твоето мислење нема секогаш да биде важно, нема секогаш да те сфаќа сериозно, но ќе научиш дека, кога е потребно, сите ќе молчат и ќе те слушаат тебеи твоите идеи.

Нема потреба да се свртуваш кон минатото

Ќе научиш да не се справуваш со сето тоа „што ако“ и „што би се случило ако беше“. Едноставно изгледаш напнато и остави минатото да се искупи.

Важноста на трпеливоста и вербата

Некој те гледа тебе и твоитепатешествија, сè ќе биде добро на крајот. Невремето ќе помине, а утре е нов ден.

Ќе научиш да бидеш трпелива во животот, трпелива со време, успех и проблеми. Ќе научиш дека трпеливоста е сила.

Како да создадете своја среќа

Можете да најдете среќа во тежок живот. Дури и кога го носите целиот свет на рамената, можете да најдете среќа.

Мајка ти ќе те научи дека секогаш можете да најдете причина да се насмеете - сè што треба да направите е да изгледате повнимателно.

Ќе научите дека таа сè уште знае повеќе за љубовта отколку ти

Дури и кога генерацииски ќе се разделите, дури и кога не ви се допаѓаат нејзините љубовни избори, ако таа не одобрува некого, подобро е да ја слушаш.

Таа знае за што зборува, затоа што не сака да те види со скршено срце.

Kакоќе знаете како да бидете добра мајка

Израснати од мајка која ти покажа како навистина да се грижиш за твоето семејство, која ви покажала дека напорната работа се исплатува, која ви покажа дека некој може безусловно да се сака.

Таа те научи како да сакаш, штитиш, сочувствуваш, како е да се биде силен и еластичен. Таа го покажува сето тоа по нејзиниот пример, и дали сте свесни за тоа или не, чекор по чекор, ќе ги следите нејзините чекори.

Извор: zenskikutal.rs

Можеби ќе ве интересира и 

Срамотата наречена „трето дете“: Емотивна исповед на мајка на три деца