Лилиа: Значење на името и какви се оние кои го носат

Името Лилиа потекнува од прекрасниот цвет со мека текстура наречен крин, кој расте во долината и оттука Лилиа е едно од имињата што симболизираат женственост, мекост и здрав разум, исто така симболизира чест и чистота, а овие квалитети се вкоренети во девојката која расте меѓу природата.

Името Лилиа има латинско потекло, и тоа е множина на (lilium), и беше откриено дека на хебрејски значи дека целиот свет е во сопственост на Бог (Семоќниот).

Има разлика помеѓу арапското име Лајла и западното име Лилиа, првото значи почеток на се, а второто значи крај на ноќта и крај на темнината.

Девојчињата кои го носат името Лилиа се темпераментни, активни, среќни, креативни и внимателни.

Името Лилиа е едно од нежните и убави имиња што си најде место меѓу имињата на девојките. Сите знаеме дека мајката секогаш го бара најновото и најубавото име за својата следна ќерка. Името Лилиа е едно од новите имиња кои почнаа да се шират во многу европски земји, но и во арапскиот свет.