Луѓето кои имале несреќно детство ги имаат овие 12 карактеристики: Траумите што ги имале кога биле деца се манифестираат само кога ќе пораснат


Се што се случувало во детството има големо влијание врз нас кога ќе станеме возрасни. Детството се смета за најчувствителен период на растење, а искуствата доживеани тогаш можат да остават неизбришлива трага во животот на поединецот, на многу полиња.

Многумина немале толку среќа што детството ги потсетува на најубавите времиња од нивните животи, но таму ги очекуваат темни сцени кои како што пораснале научиле да ги потиснуваат. Сепак, постојат работи кои таквите луѓе можат да ги направат за да се чувствуваат подобро, па поради оваа причина, експертите често зборуваат за карактеристиките на луѓето кои имале несреќно детство.

Имаат ниска самодоверба

Кога вашите родители постојано ги игнорираат вашите достигнувања или упорно ве критикуваат, тоа може да го оштети вашето чувство за самопочит. Тешко ви е да ги согледате вашите силни страни, што доведува до бескрајно сомневање во себе и негативен поглед на сè што правите. Кога децата постојано слушаат критики за нивниот изглед, однесување или избори од нивните родители, тие почнуваат да ги интернализираат овие поплаки, што доведува до ниска самодоверба и упорно верување дека не се доволно добри.

Бараат одобрение

Желбата за одобрување станува движечка сила за оние кои се соочиле со критики или запоставување во детството. Барањето валидација станува начин да се пополни празнината создадена од недостатокот на позитивно охрабрување во текот на годините на формирање.

Тие не им веруваат на луѓето

Искуството на предавство или недоследност во односите во детството, исто така, може да создаде трајни проблеми со довербата. Таквите луѓе постојано ги доведуваат во прашање намерите на другите луѓе и тоа е многу исцрпувачки за сите околу нив.

Тешко им е да формираат врски

Стравот да не бидат повторно повредени ги тера овие луѓе да ги чуваат своите емоции и вистинското јас во тајност, создавајќи бариера. Поентата е постепено да се отворите кон луѓето на кои им верувате бидејќи ранливоста е клучен елемент во градењето длабоки, значајни односи.

Имаат страв од напуштање

Кога некој го има овој страв, тие се однесуваат цврсто и секогаш бараат уверување за да ја олеснат својата вознемиреност дека ќе бидат напуштени. Тоа не е само физичка разделба, туку и емотивна. Овој страв навистина ги уништува односите, влијаејќи на тоа како некој се однесува и на изборите што ги прави, сето тоа во обид да се избегне чувството на изоставеност.

Тие постојано им угодуваат на другите

Угодувањето на луѓето е навика што некои луѓе ја усвоиле кога имале тешко детство. Замислете како растете таму каде што не сте добиле големо одобрување или внимание. Така, за да ја пополните таа празнина, почнувате да правите сè што можете за да ги усреќите другите, дури и ако тоа значи игнорирање на она што ви треба.

Тие избегнуваат конфликти

Ако раните години на оваа личност биле исполнети со нестабилност или кавга, помислата на конфликт предизвикува спомени кои се многу болни.

Едвај покажуваат емоции

Овие луѓе несвесно ги потиснуваат своите емоции за да се заштитат од чувства или запоставување. На пример, овој тип на личност не може да покаже љубов или наклонетост кон своето семејство и пријателите иако се грижат за нив.

Тие се злобни

Понекогаш луѓето кои имале тешко детство се свртуваат кон пороци како дрога или алкохол за да се справат со болката од минатото. Тоа е нивниот начин да избегаат или да ги потиснат лошите чувства. Тие ги користат пораките за привремено да се чувствуваат подобро, особено кога се борат со спомени или емоции поврзани со нивното тешко детство.

Не знаат за граница

Ако вашите граници не биле почитувани или разбрани кога сте биле млади, тогаш често се мачите да кажете не. Оваа борба често доаѓа од незнаењето како да се повлече линијата помеѓу она што е во ред и она што не е. Тоа може да влијае на односите, работата и многу повеќе. Но, со одредена поддршка, како терапија, можете да научите да поставувате јасни граници, правејќи го животот поурамнотежен и односите поздрави.

Се саботираат себеси

Друга работа што се случува кога сте имале тешко детство е тоа што понекогаш се плашите од успехот или, длабоко во себе, верувате дека не го заслужувате тоа. Овој страв или чувство на недостојност може да предизвика ненамерно да ги уништите сопствените шанси да заздравите. Вие во суштина поставувате пречки на вашиот пат, спречувајќи се да ги постигнете вашите цели поради овие скриени стравови и верувања.

Тешкотии во интимните односи

Растењето во токсична средина може да го отежне поврзувањето со луѓето, особено кога станува збор за интимни односи. Овој страв делува како бариера, што го прави речиси невозможно да се формираат длабоки врски. За да се заштитите од потенцијална болка, одржувате емоционална далечина, што дава чувство на сигурност.

Фото:Фрипик