Мајка ми цел живот цепеше дрва и мешаше малтер: Исповедта на Разија погодува директно во срце и ја открива суровата реалност

Писателката Разија зборуваше за тешката судбина на нејзината мајка и ја откри суровата реалност и положба на жените на Балканот

Писателката Разија Чолаковиќ привлекува големо внимание на социјалните мрежи со острите ставови и одличната смисла за хумор. 

Таа е млада, семејно ориентирана и високообразована жена. Писателката која има напишано три книги, и дипломирала политички науки комуникации и новинарство, несебично ги споделува своите ставови и искуства на социјалните мрежи.

Овој пат таа сподели емотивна исповед во врска со судбината на нејзината покојна мајка, а многу жени барем еднаш се нашле во една од ситуациите во кои се нашла мајката на Разија.

Нејзиното признание ви го пренесуваме во целост:

- Мајка ми ( Бог да ѝ ја благослови душата) ги вршеше сите машки работи, од мешање малтер за изградба на куќата до цепење дрва. И така целиот свој живот. Татко ми се погрижи таа да работи што е можно повеќе, без разлика на сè, сè додека „не седи дома“ и „не оди некаде“. А таа не одеше никаде. Таа дури не одеше ни кај мајка си кога сакаше, туку само кога тој ќе одобри. Ретко ја пушташе некаде. Остануваше да копнее по сопствената мајка, светот и животот... Беше една од оние жени за кои другите, особено нејзиниот сопруг, убиваа сè во неа. Понекогаш се плашеше од сопствената сенка, пишува Раза.


- Душа моја, таа никогаш не се чувствувала женствено. И како би, кога тоа чувство не постоеше за неа. Таа мораше да се грижи за нас. Деца. Петмина од нас. Да нè нахрани, да нè облече, да нѝ обезбеди училишен прибор... Беше како најсилниот маж... Не дека сакаше, но животот (читај мажот со кој се омажи) ја принуди да го прави тоа во нејзините најдобри години. Физички беше силна, психички целосно уништена. Жена која можеби била среќна само еден месец во животот, а тоа бил првиот месец кога се омажила. Сè додека не го зачна своето прво дете. Потоа почна пеколот...

За тоа во книгата што ја пишувам „Не биди како мене“. Книга за животот на мајка ми и на многу жени од Балканот. Сакам да ѝ подарам на мајка ми подарок со целото мое срце. Желбата ми е на мајка ми да ѝ изгради некој споменик, во име на Бога, некоја чешма со вода каде што треба, или нешто слично, од која сè додека се користи, ќе има добри дела на другиот свет. Го молам Господ да ми овозможи да го сторам токму тоа. Имам две желби во животот! , пренесува diasporainfo.

Извор: stil.kurir.rs