„Ме тресна по очи, а лекарите немаа објаснување за мојата состојба: Ведрана Рудан извесно време останала без вид – „Кога си слеп, сфаќаш колку е убав светот“

Ведрана Рудан, позната писателка која без проблем говори што и да помисли, пред неколку години на својата веб-страница објави дека се соочила со здравствени проблеми и дека го изгубила видот.

- Многумина од вас ми пишаа, ви благодарам, и ме замолија да објаснам зошто не одговарам. Одговорот е краток, но нејасен, јас сум полуслепа. Короната ме удри по очите. Два пати сум бев во болница, одлични доктори „ништо не најдоа“, ниту јас. Сè ми е јасно во далечината. И ридовите и долините. Но … имам проблем со гледање во мобилен телефон, ТВ екран, компјутер, книга. Не можам да читам, да гледам Нетфликс, да сурфам … – напишала Ведрана тогаш на својата веб-страница, а потоа продолжила:

- Легендарниот офталмолог професор Ковачевиќ рече дека лекарите немаат објаснување за оваа друга моја состојба. Никој не знае кога ќе ми се врати видот и дали ќе ми се врати. Слушам дека не сум единствената слепа жена во Риека која го користи мобилниот телефон за да слуша музика по корона вирусот. Чудно е како човек се навикнува на се. Ме советуваа да пешачам што е можно повеќе и да гледам во далечината, бидејќи никој не ми кажува што е толку важно што се случува таму. На едно мое патување на слепо, го запознав кучето Ор. Уживав во неговото друштво и ми стануваше „појасно“ како низ чадот, маглата и лебдечките облаци кои не престануваат, можам да го заменам мобилниот со куче.

Збогум, се надевам. Кога ќе си слеп, сфаќаш колку е убав светот – завршила Ведрана во своето обраќање во јавност тогаш.

Фото:youtube/screenshot