Ми рекоа дека е обична настинка, а завршив на хемотерапија: Да не беше тетка ми, немаше да преживеам

Жена на која ѝ била дијагностицирана настинка завршила на хемотерапија откако нејзината тетка од NHS инсистирала да направи скенирање.

Парис Велс (28) од Кент, не успеала да издејствува преглед на лекар поради оток на вратот за кој лекарите велеле дека не е причина за сериозна загриженост.

Козметичарката потоа ја посетила локалната соба за итни случаи - каде нејзината тетка радиолог побарала скенирање и биопсија. Таа беше уништена кога биопсијата потврди дека има Хочкинов лимфом. Парис рече: „Кога првпат ја забележав мојата грутка, тој ден им се јавив на лекарите за да закажам термин, а тие можеа да ми понудат телефонски термин само четири дена подоцна“, по што, поради загриженост, таа ја посети локалната соба за итни случаи.

„Ми рекоа дека тоа е лимфен јазол од настинка што ја имав една недела претходно и дека не е канцероген. „За среќа, тетка ми работи на радиологија. Таа знаеше дека грутката не изгледа како што треба и побара второ мислење.

„Таа му покажа на лицето со кое работи и рече дека треба да се прегледам што е можно поскоро“. Веднаш ме скенира и тогаш ми требаше биопсија“. „Се испостави дека е рак. Благодарение на неа ми беше дијагностициран за четири недели“.


Парис била подложена на исцрпувачки третман за рак во втората фаза, вклучувајќи осум рунди хемотерапија и 17 рунди радиотерапија. Шок дијагнозата дошла само една недела по завршувањето на деветгодишната врска на Парис.

Таа сега влегла во ремисија - но сè уште е трауматизирана од нејзиното искуство.

„Пред да почнам со каква било хемотерапија, решив да направам третман за плодност за да ги замрзнам јајце клетките само во случај хемотерапијата да влијае на тоа да не можам да имам деца во иднина. „По завршувањето на овој третман за плодност во болницата Кингс колеџ, го започнав мојот прв третман во јуни во одделението Чартвел во болницата принцес кралска болница“, раскажала таа.

По терапијата, Парис почнала со терапија со цел да продолжи да живее по злобната болест. Таа посебно се заблагодарила на своето семејство, истакнувајќи дека сите членови ѝ дале огромна поддршка. Таа нагласи дека шансата ја добила благодарение на реакцијата на нејзината тетка, бидејќи да не била таа, можеби болеста ќе била откриена кога веќе ќе било доцна.


ФОТО: Инстаграм screenshot