На мајките им треба одмор, само-грижа и уште поважно, масажи за да останат среќни

Сигурно, повеќето родители поминале низ ова. 

Се чувствувате исклучително уморни, додека вашиот дом е катастрофа, а децата трчаат, врескаат и сè што сакате да направите е да имате само малку време за себе.

Ако имате деца, ова веројатно се случува почесто отколку што би сакале, и одморот е веројатно само неисполнет сон.

Веројатно секогаш размислувате што треба да се заврши, што ќе правите за вечера, да бидете добар пример за вашите деца и така натаму. Но, колку и да се важни сите овие работи, ќе треба од време на време да земете здив!

И еве 4 причини зошто вие, мамо, треба да одморите!

1. Тоа ќе има позитивно влијание врз вашата врска со децата

Секоја мајка се радува на помислата дека може да ги обезбеди и да се грижи за своите деца. Но, неспорен е фактот дека мајките можат да бидат крајно уморни од нивните дневни обврски. Одморот ќе им овозможи на мајките да се смират и да уживаат некое време подалеку од гласната атмосфера дома. Понатаму, тоа ќе им даде шанса на нивните деца, кои честопати ги земаат здраво за готово, да ценат низ сè што минуваат нивните мајки.

2. Одморот ќе ве потсети дека треба да се грижите за себе

Кога жените стануваат мајки, можат лесно да заборават на сопствените потреби. Нивните деца стануваат најцентралниот дел од нивниот живот и се' започнува да се врти околу нив. Длабоко фокусирани кон нив, мајките забораваат дека и тие се човечки суштества со потреби и желби. Паузата и помага на мајката да се фокусира на своите деца со поголема грижа и енергија. 

3. Тоа ќе го подобри вашето здравје

Малку одмор може да направи чуда за целокупното здравје. Да се биде мајка понекогаш значи и зголемено ниво на стрес и вознемиреност кои влијаат многу на здравјето. 

4. Чудесните ефекти на добра масажа

Масажата е задолжителна кога станува збор за одмор од лудоста што доаѓа со 24/7 семеен живот. Познато е дека го намалува стресот, ги релаксира телото и умот, па дури и ја ублажува болката. Покрај тоа, помага да се ублажат депресијата и вознемиреноста или лошото расположение воопшто. 

За мајки или кои било други луѓе кои страдаат од стрес, вознемиреност и слабо расположение, докажано е дека масажите функционираат.


Само-грижата е клучот за да станете најдобрата мајка што може да бидете, па што чекате?

извор: iheartintelligence