Научник ги откри лошите ефекти од глобалниот карантин поради КОВИД-19

 Научник ги откри лошите ефекти на глобалниот карантин порави КОВИД-19

Мерките што се преземаат во сите земји за борба против пандемијата имаат за цел да ја ублажат динамиката на раст на бројот на заразени лица, што претставува висок ризик

Масовната изолација на луѓето поради пандемијата на коронавирус може да има големи и многу сериозни последици. Ова го предупреди професорот по медицина на универзитетот во Стенфорд, Џон Јоанидис.

Експертот обрна внимание на фактор, дека мерките преземени во сите земји за борба против пандемијата се насочени кон намалување на динамиката на раст на бројот на заразени. Според него, ваквиот пристап е полн со сериозен товар врз здравствениот систем.

„Измазнувањето на кривата може да ги влоши работите: наместо да бидат презаситени за време на кратката, акутна фаза, здравствениот систем ќе остане преоптоварен подолг временски период“, објасни Јоанидис.

Ставањето на деца под карантин може да доведе до катастрофи во иднина: во изолација, нивниот имунитет ќе започне да ослабува и како резултат на тоа ќе бидат поранливи на посериозни болести.

Од кафе-забава до воена зона во која лекарите плачат од немоќ: Шест фази на пеколот во Италија