Некогаш млад готвач во Скопје, сега го живее својот најголем сон со македонски ресторан во Загреб: Јадењата се подготвуваат во глинени садови
Неговото име е Кире Ристовски.
Тој пристигнал во Хрватска во 2004 година како млад готвач во ресторан во Риека. 17 години подоцна, тој го оствари својот сон. А сега е сопственик на македонски ресторан во Загреб, кој го потсетува на родното Скопје.
„Во текот на неделата тамбурачи и македонски бенд за викенди се незаменлив дел од понудата во овој ресторан, се со цел гостите да ја доживеат вистинската атмосфера на земјата на вечното сонце“, вели сопственикот. Неговото име е Кире Ристовски, а да биде сопственик на македонски ресторан во Загреб е негов сега веќе остварен сон.
Кога и како решивте да дојдете во Хрватска?
„Тоа беше далечната 2004 година, работев како готвач во хотел во Скопје и потоа добив понуда да дојдам во Хрватска и да работам како готвач. Како млад готвач, дојдов во еден прекрасен ресторан во Риека. Таму останав десет години, а после тоа дојдов овде во Загреб со нашиот прекрасен ресторан“, изјави Ристовски.
Загреб го потсетува на родното Скопје. Двата народа, вели тој, се многу слични. Овде отсекогаш бил добро пречекан и сега тука е неговиот дом.
Од пејачи и актери до спортисти и пратеници добредојдени се сите граѓани.
Македонската кујна е интересен спој на турската и медитеранската кујна. Јадењата се подготвуваат во глинени садови, а готвачите поминале специјална обука.
Која е вашата омилена хрватска храна?
Па, јас го сакам и Медитеранот, а всушност словенската кујна ми е многу блиска, блиска до нашата македонска кујна и од мене се гледа дека сум гурман, вели тој.
Речиси сите вработени се Македонци. Јадењата се подготвуваат во глинени садови, а готвачите се обучени да ги прилагодуваат македонските јадења на хрватското непце.
-Му благодариме за се што не научи, што да додадеме и што да одземеме, нè научи што најмногу преферираат Хрватите, вели Валентина Поповска, вработена во ресторан.
Целосното видео со интервјуто погледнете го ОВДЕ, на ртл.хр
извор:rtl.hr