НИКИЦА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Никица потекнува од латинскиот збор Nicolaus, изворно од грчко потекло. Ги комбинира двата збора „nike“(победа) и „laos“ (народ, и значи „победа на народот“. Други форми на ова име се Нико, Никша, Никола, Николина, Ника, Никол, Николета, Николија.

Нумеролошката вредност за името Никица е 4. Внимателноста често ги спречува луѓето по име Никица да постигнат поголем успех. Тие се бавни во дејството и реакциите. Имаат мала доверба во другите и во себе. Сепак, тие се упорни и лојални, па секогаш можете да се потпрете на нив.

Извор: knjigaimena.com